Šampionem je Rulandské šedé ze Žernosek

Šampionem je Rulandské šedé ze Žernosek

25.06.2013 ČTK

Šampionem vinařské oblasti Čechy se v letošní Národní soutěži vín stalo Rulandské šedé, výběr z hroznů 2012 ze Žernoseckého vinařství.

Nejlepším červeným vínem porota zvolila Rulandské modré, české zemské víno 2011 od vinařství Zlatá Praha. Vítězové vybraní z dosud nejvyššího počtu 85 zúčastněných vín byli vyhlášeni v Praze.
    

Hodnocením vín vinařské oblasti Čechy byl zahájen seriál pěti nominačních kol, v dalších budou soutěžit vína ze čtyř vinařských oblastí na Moravě. Národní soutěž vín vyvrcholí vyhlášením stovky nejlepších vín z České republiky, kterým komise degustátorů udělí právo označovat láhve známkou Salon vín. Do prvního celostátního kola Salonu vín postoupilo letos z vinařské oblasti Čechy 67 vzorků.

vino
    

Jako nejlepší růžové víno z Čech porota ohodnotila Modrý Portugal rosé, jakostní víno 2012 z Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem. Ryzlink rýnský, výběr z bobulí 2007 vinaře Luďka Vondráka získal ocenění za nejlepší bílé polosladké víno. Žernosecké vinařství vedle titulu šampiona získalo také cenu za nejlepší kolekci přihlášených vín.
    

Národní soutěž vín společně pořádají Svaz vinařů ČR, Národní vinařské centrum a Vinařský fond. Za vinařskou oblast Čechy soutěž organizovala pražská Česká zemědělská univerzita a Cech českých vinařů. Vinařská oblast Čechy je územně rozptýlená, jejích 630 hektarů vinic je rozprostřeno od Prahy, přes Beroun, Kutnou Horu, Litoměřice a podél Labe od Kuksu, Mělníka až po Ústí nad Labem.

 

    Vítězové kategorií:


    Bílá vína suchá a polosuchá: Rulandské šedé, výběr z hroznů 2012 - Žernosecké vinařství
    Bílá polosladká vína: Ryzlink rýnský, výběr z bobulí 2007 - Luděk Vondrák
    Sladká vína: Rulandské modré, výběr z hroznů 2012 - Školní statek, Mělník
    Růžová vína: Modrý Portugal, jakostní víno 2012 - Lobkowiczké zámecké vinařství, Roudnice nad Labem
    Červená vína: Rulandské modré, české zemské víno 2011 - Zlatá Praha
    Nejlepší kolekce: Žernosecké vinařství
    

Zdroj: Česká zemědělská univerzita


Mohlo by vás zajímat

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.