PRVNÍ SVATOMARTINSKÉ JE TADY! KVALITA HROZNŮ JE PERFEKTNÍ

PRVNÍ SVATOMARTINSKÉ JE TADY! KVALITA HROZNŮ JE PERFEKTNÍ

26.10.2023 Jana Čiháková

Odborná porota v pondělí vybrala prvních 272 vín, které pro letošní rok ponesou značku Svatomartinské, propůjčovanou Vinařským fondem. Mezi úspěšnými uchazeči o letošní známku bylo i vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice, které dnes mohlo začít stáčet vína, která značku ponesou, do lahví. První víno z letošních hroznů už ale vinařství z Valtic prodává, jen pod vlastní značkou.

Zatímco o značku Svatomartinské se valtické vinařství ucházelo s odrůdami Veltlínské červené rané, Müller Thurgau a Muškát moravský u bílých vín, Svatovavřinecké a Modrý Portugal u červených a s růžovým ze Svatovavřineckého, v prodeji má značku První letošní víno z odrůd Sylvánské zelené, Müller Thurgau a Svatovavřinecké.

"Letošní ročník nebyl vůbec jednoduchý, ale kvalita hroznů je perfektní. Zdravý hrozen a nadprůměrný obsah přírodního cukru. To jsou dvě základní charakteristiky letošního vinobraní. První letošní víno obvykle pouštíme na trh dva týdny před Martinem, nabízejí náhled na letošní ročník. Jedním z důvodů je i to, že naše sylvánské není oficiální odrůdou svatomartinského vína," uvedl za vinařství David Šťastný.

Rozdíl je také v množství lahví. Zatímco vlastní značky prvního vína má vinařství připraveno 11 000 lahví, u svatomartinského počítá s prodejem 115 000 lahví.

ČERVENÉ JE NA DÝL

O značku se v prvním kole hodnocení ucházelo 63 vinařů s 285 víny, uspělo 95 procent z nich. Ti, kdo napoprvé neuspěli, mohou ještě týden s víny pracovat a přihlásit je do druhého kola hodnocení. Z něj obvykle vzejde 20 procent svatomartinských vín, většina červených, s nimiž potřebují vinaři déle pracovat.

"Letošní svatomartinské odrůdy Müller Thurgau vynikají tóny zralé bílé broskve se šťavnatými kyselinami. Muškáty moravské jsou nádherně citrusové, některé s dotekem zralého kiwi. Veltlínské červené rané pak má svěží šťavnatou chuť a vyniká lehkou ušlechtilou vůní s tóny manga, limety a dalšího exotického ovoce. Růžová všeobecně mají příjemný dotek jahodového jogurtu nebo obsahují jemné jogurtové tóny lesního ovoce. Červená jsou zase sametově jemná, s vůní květů fialky a dalších jarních lučních bylin a s pikantní svěžestí," uvedl Petr Gondáš z Národního vinařského centra.

Podle prvních odhadů letos znovu půjdou na trh dva miliony lahví pod značkou Svatomartinské. O přesném počtu druhů bude jasno po druhém kole hodnocení, které se uskuteční 1. listopadu.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.