MASO, NEMASO: FRANCIE LÁKÁ NA ROSTLINNÉ RYBY A KEBAB

MASO, NEMASO: FRANCIE LÁKÁ NA ROSTLINNÉ RYBY A KEBAB

25.10.2022 Jana Čiháková

Trendu ochrany životního prostředí se v poslední době přizpůsobují i výrobci potravin, kteří hledají rostlinné alternativy k masným výrobkům. Na potravinářském veletrhu SIAL v Paříži tak mohli návštěvníci ochutnat například imitaci ryb vytvořenou z rýže a mořských řas, kebab s kousky z hrachového proteinu nebo stoprocentně rostlinné špízy na gril, které voní jako maso.

"Je to chutné a nemusíte kvůli tomu zabíjet zvířata," lákal ke grilu s malými hamburgery prodejce izraelské firmy Redefine Meat. Ta se snaží přesvědčit restaurace, aby na svá menu zařadily jídla s alternativami masa. Firma cílí zejména na Nizozemsko, kde je už dnes jedno procento veganů, pět procent vegetariánů a 70 procent flexitariánů, tedy lidí, kteří jedí maso jen vzácně nebo občas.

O několik stánků dál finská společnost MeEat nabízela "detox pro masožrouty" díky rostlinným replikám rostbífu nebo salámu. Švýcarská firma Planted slibuje "opravdový zážitek z grilování" s jejími šťavnatými špízy, vyrábí také kebaby z "hrachových proteinů vyrobených v Evropě". V pavilonu mlékárenských výrobků ležely na pultech imitace sýrů z Nizozemska.

Francouzská začínající firma Onami Foods nabízí rostlinné verze ryb z rýže a řas. Její šéfka vývoje vysvětluje, že od lidí nežádá, aby přestali jíst ryby, ale snaží se přispět k ochraně zdrojů.

Banka Barclays odhaduje, že do roku 2030 budou rostlinné náhražky tvořit deset procent trhu s "masnými" výrobky, aktuálně je to zhruba jedno procento. Většímu rozmachu těchto produktů brání poměrně vysoká cena. Například kilogram ryb od Onami Foods vyjde na zhruba 40 eur (980 korun), zatímco běžné obalované filé stojí zhruba čtvrtinu. Výrobci cenu hájí vysokými náklady na investice do vývoje nových technologií. Problémem pro větší rozšíření alternativ masa je i současná inflace, která spotřebitele nutí k úsporám. A výdaje na potraviny omezují lidé mezi prvními.


Mohlo by vás zajímat

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.