FAO: Světové ceny potravin dál rostou, jsou nejvyšší od května 2014

FAO: Světové ceny potravin dál rostou, jsou nejvyšší od května 2014

06.05.2021 Jana Čiháková

Světové ceny potravin se v dubnu jedenáctý měsíc za sebou zvýšily a jejich index se vyšplhal na nejvyšší úroveň od května 2014. Za růstem stálo zejména zdražování cukru, ceny se však zvyšovaly i ve všech ostatních sledovaných kategoriích. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se zvýšil na 120,9 bodu ze zpřesněné březnové hodnoty 118,9 bodu.

Dílčí index cen cukru meziměsíčně vzrostl o 3,9 procenta a meziročně se zvýšil téměř o 60 procent. Za jeho meziměsíčním růstem stály obavy z omezených dodávek v důsledku pomalého postupu sklizně v Brazílii a v důsledku škod, které způsobil mráz ve Francii.

Index cen obilovin se meziměsíčně zvýšil o 1,2 procenta, stejný nárůst vykázal rovněž index pro mléčné výrobky. Index cen masa vzrostl o 1,7 procenta a index cen rostlinných olejů se zvýšil o 1,8 procenta, uvedla agentura Reuters.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.