DAŇ Z CUKRU LIDSTVO NESPASÍ: ZMĚNA MUSÍ ZAČÍT JINDE

DAŇ Z CUKRU LIDSTVO NESPASÍ: ZMĚNA MUSÍ ZAČÍT JINDE

23.10.2023 Jana Čiháková

Narůstající počet lidí s obezitou není už dávno problémem pouze ve Spojených státech, ale všude na světě. Pomoci od problému pak má zavedení daně z cukru, jejíž znění a výše se liší stát od státu. Jenže je skutečně všespásná?

Mezi hlavní příčiny obezity se řadí nedostatek pohybové aktivity a špatné stravovací návyky, u nichž je dlouhodobě zdůrazňována nadměrná konzumace cukru.  V České republice má dle dat Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) nadváhu téměř 70 procent dospělých mužů a 50 procent žen starších 18 let, obézních je 22 procent mužů a 18 procent žen. V současnosti proto Česko patří mezi 10 nejobéznějších zemí v rámci Evropské unie. „Obezita je v současnosti považována za onemocnění, které je zároveň rizikovým faktorem mnoha chorob, mimo jiné cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění, metabolického syndromu a ztukovatění jater. To bude mít rozhodně dopad na národní systém zdravotní péče,“ uvedla Maika Ohno z Národního institutu SYRI.

DAŇ S OTÁZKAMI

Mnoho zemí se proto snaží proti konzumaci cukru zasáhnout. V boji za zdravím svých obyvatel zavádí nejčastěji daň z cukru, která má v jednotlivých státech různé podoby. V některých zemích se kupříkladu zavádí daň na slazené nápoje, v jiných se dotýká široké škály potravin. Jedním z nejpřísnějších pravidel na množství cukru mají Velká Británie, Portugalsko a Maďarsko. „Ve Velké Británii a Portugalsku se zdaňuje prostřednictvím daně na nealkoholické nápoje. Sazba je diferencována podle obsahu cukru,“ popisuje nutriční terapeutka Miroslava Karbanová ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V Maďarsku se cukr zdaňuje v rámci daně na produkty za účelem veřejného zdraví. „Tato daň se nezaměřuje pouze na snížení obsahu cukru, ale i alkohol, kofein a obsah soli. V praxi jde o balené slazené potraviny a produkty s obsahem kakaa, nealkoholické nápoje s přidaným cukrem, ovocné džemy, ovocná piva s přidaným cukrem, alkoholické nápoje, energetické nápoje a pochutiny s vysokým obsahem soli,“ dodává Miroslava Karbanová.

Redukci cukru tak musí řešit jak výrobci slazených nápojů, tak i potravin. A to především v případě, že chtějí být na daném trhu konkurenceschopní. Mezinárodní společnost Zeelandia, která vyrábí pekařské a cukrářské výrobky do 100 zemí světa, musí kupříkladu reagovat na opatření zavedené v Maďarsku, jenž rozšiřuje seznam produktů, které podléhají této dani z cukru. „Na maďarském trhu jsme jedním z významných dodavatelů ovocných náplní, kterých se tato speciální daň rovněž týká. Během ledna jsme proto museli tomuto opatření přizpůsobit vývojem a výrobou zcela nového produktového portfolia ovocných náplní se sníženým obsahem cukru nebo bez přidaného cukru,“ popisuje situaci Michaela Součková Jíšová, kontrolorka kvality v Zeelandii.

ZAVÉST A ZRUŠIT?

Daň z cukru je však prozatím velmi nejistým nástrojem k omezení konzumace přidaných cukrů a s tím snížení výskytu obezity. „I výzkumy ze zahraničí jsou velmi rozporuplné. Některé země, jako například Velká Británie, mají poměrně dobré výsledky. Naopak v Dánsku byla daň z cukru zrušena. Osobně si myslím, že lidé si v průměru budou výrobky kupovat, ať je jejich cena jakákoli. Z pohledu nutriční terapeutky se domnívám, že vhodnější cestou snížení konzumace cukrů by mohly být například besedy ve školách či školkách o zdravé výživě, navýšení pohybové aktivity a motivace ke snížení příjmu cukrů ve stravě,“ poznamenává Miroslava Karbanová s tím, že podle ní neexistují nezdravé potraviny a vždy je důležité však myslet na množství zkonzumované potraviny a dostatečný pohybový režim. S tím souhlasí i kontrolorka kvality v Zeelandii.„Při konzumaci cukru bychom měli vždy věnovat pozornost množství a zážitek z dobrého zákusku umocnit zážitkem z pohybu,“ říká Michaela Součková Jíšová.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.