Zaujalo nás

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ: JÍDELNY BUDOU MOCI DÁLE NABÍZET BEZMASÁ JÍDLA

28.08.2023 | Školní jídelny budou moci nabízet bezmasá jídla i po plánované úpravě metodiky dietního stravování ve školách. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva školství (MŠMT) Aneta Lednová. Reagovala tak na kritiku neziskové organizace Nesehnutí.

NÁPOJ VE VYHŘÁTÉM AUTĚ? ZKÁZA NA POČKÁNÍ

24.08.2023 | Navýšení pitného režimu je po čas léta zcela zásadní, kdo tedy patří mezi typy, které mají láhev vody nebo jiného nápoje kdykoli po ruce a každou hodinu se napijí, dělá správně. Ovšem jen do té doby, dokud s nimi manipulují obezřetně…

MASO Z TESCA SE SALMONELOU? INSPEKCE HLÁSÍ NOVÝ PŘÍPAD

23.08.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozornila na nebezpečné kuřecí maso z řetězce Tesco. Kuřecí prsa pocházející z Ukrajiny a zabalená na Slovensku obsahovala bakterii Salmonela Infantis, která způsobuje onemocnění salmonelóza. Maso zachytili inspektoři v prodejně v Mostě, v prodeji už ale není.

RÁNA POD PÁS PRO POTRAVINÁŘE! MINISTERSTVO ZRUŠILO DOTACE

22.08.2023 | Ministerstvo zemědělství pro letošní rok zrušilo dotační program ze státního rozpočtu pro potravinářské firmy. Rozdělit se mělo 230 milionů korun. Vyplývá to z informací o národních dotacích, které ministerstvo zveřejňuje na webu. Podporu z programu čerpaly firmy z holdingu Agrofert, Madeta nebo například společnost Hamé.

JE LIBO LED? RADĚJI NE, DĚKUJI

22.08.2023 | Je sice teplo, při objednávání nápojů s ledem ale opatrně! Jistě, že vás osvěží, ale možná, že i za vysokou cenu. Ačkoli jsou hodnoty na teploměru jakkoli vysoko, mnoho ledu může organismu spíše uškodit.

CO NOVÉHO VÁS OD NYNĚJŠKA MŮŽE PŘEKVAPIT NA SEKTECH?

16.08.2023 | Vinař Florian Lauer ze Sárska má radost. Nové nařízení EU mu nyní umožňuje to, co dosud legálně dělat nemohl - šumivé víno se smí prodávat bez fólie, která obaluje připevnění zátky lahve. Mnozí velcí producenti šumivých vín jsou ale vůči nařízení spíše skeptičtí, píše agentura DPA.

RŮSTOVÉ HORMONY V MASE? PŘÍPADY MLUVÍ ZA VŠECHNO

15.08.2023 | Státní veterinární správa (SVS) v červenci ve Středočeském, Pardubickém a Plzeňském kraji kontrolovala kuřecí maso na přítomnost látek, které mohou potenciálně sloužit jako růstové hormony. Vyšetření jejich přítomnost v mase z Ukrajiny nepotvrdila. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Veterinární správa také upozornila na to, že kontrolám masa z Ukrajiny a dalších zemí mimo EU věnuje zvýšenou pozornost.

VÝROBA ZMRZLINY V EU STOUPÁ? PRIM DRŽÍ FRANCIE

14.08.2023 | Loni se v Evropské unii vyrobilo 3,2 miliardy litrů zmrzliny, což je o pět procent více než v předchozím roce. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat. Největším výrobcem zmrzliny bylo Německo, které vyrobilo 620 milionů litrů tohoto mraženého výrobku, následované Francií (591 milionů litrů) a Itálií (571 milionů litrů).

VÝŠ UŽ JÍT NEMŮŽOU: CENY CHOVATELŮ PRASAT VYSTOUPALY NA MAXIMUM

13.08.2023 | Výkupní ceny českých chovatelů prasat se letos dostaly na nejvyšší úroveň od vstupu do Evropské unie. Vyplývá to z informací Svazu chovatelů prasat, který je sleduje na svém webu. Cena roste od začátku roku a v posledních týdnech se přiblížila k 60 korunám za kilogram. Podle svazu se letos v květnu po dlouhé době dostaly ceny jatečných prasat nad výrobní náklady. Potravinářská komora tento týden uvedla, že ceny vepřového masa na rozdíl od ostatních komodit klesat nebudou, protože se řídí cenami v Německu, kde stále stoupají.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.