Zaujalo nás

PRVNÍ SVATOMARTINSKÉ JE TADY! KVALITA HROZNŮ JE PERFEKTNÍ

26.10.2023 | Odborná porota v pondělí vybrala prvních 272 vín, které pro letošní rok ponesou značku Svatomartinské, propůjčovanou Vinařským fondem. Mezi úspěšnými uchazeči o letošní známku bylo i vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice, které dnes mohlo začít stáčet vína, která značku ponesou, do lahví. První víno z letošních hroznů už ale vinařství z Valtic prodává, jen pod vlastní značkou.

ADAPTOGENNÍ KÁVA: VÍTE, O CO JDE A JE LEPŠÍ NEŽ TA KLASICKÁ?

25.10.2023 | Adaptogenní káva v sobě spojuje tradiční chuť kávy s přírodními látkami pozitivně působícími na zdraví. Za nápadem stojí Matěj Mach, kterého adaptogeny a nootropika zaujaly při psaní bakalářské práce na oboru technologie potravin. Svět zázračných a téměř zapomenutých bylin a hub, které ke zlepšení zdraví užívali naši předci, ho uchvátil a rozhodl se najít způsob, jak adaptogeny přidat do běžné stravy.

PÁLENKA ROKU: ZNÁME VÍTĚZE I DŮVODY, PROČ OSLOVIL POROTU

24.10.2023 | Absolutním vítězem letošního ročníku se stala Hruškovice Williams středočeské Palírny Radlík, která si stejně jako vloni odnesla i titul Palírny roku. Ceny se udílely celkem v 19 kategoriích, jako byly slivovice, hruškovice či meruňkovice, ale také ovocné likéry, giny a whisky. Záštitu nad soutěží opět převzala Unie destilatérů a největší český distributor řemeslných pálenek Lihovárek.cz.

DAŇ Z CUKRU LIDSTVO NESPASÍ: ZMĚNA MUSÍ ZAČÍT JINDE

23.10.2023 | Narůstající počet lidí s obezitou není už dávno problémem pouze ve Spojených státech, ale všude na světě. Pomoci od problému pak má zavedení daně z cukru, jejíž znění a výše se liší stát od státu. Jenže je skutečně všespásná?

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

KDYŽ SE ŘEKNE BIOVÍNO ANEB NENECHTE SE CHYTIT NA VAŘENOU NUDLI

19.10.2023 | Bio, biodynamické, ekologické, přírodní… Na etiketách vín a v propagačních materiálech moravských a českých vinařů se objevuje řada označení, která všechna ale v jednoduchosti říkají zákazníkům totéž: Naše vína připravujeme v souladu s přírodou.

PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI: NEJVĚTŠÍ ZTRÁTY V RUKOU GENERACE Z

13.10.2023 | Nejvíce plýtvá potravinami generace Z, tedy lidé narození v letech 1996 až 2009, zjistili odborníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Proto chtějí v následujících třech letech zjistit, jak u této věkové skupiny plýtvání omezit. O princip udržitelnosti však příslušníci této generace zájem mají.

NEJBAREVNĚJŠÍ ROZHOVOR S NEJBAREVNĚJŠÍ KUCHAŘKOU KAMU: O vesMÍRu na Kostarice

13.10.2023 | V Čechách jí nenazvou jinak než nejbarevnější kuchařka. Je ale i vášnivý snílek s hlavou v oblacích, věčné dítě a vášnivá cestovatelka, kterou před pár lety život zafoukal na Kostariku, aby zde mohla žít svůj nejbarevnější a nejsladší sen. Kamu uvaří všechno s pestrostí, o které se vám nezdálo. Třeba i vlastní vesMÍR.

ORANŽOVÉ VÍNO: PŘIPRAVTE SE, UŽ PŘICHÁZÍ...

12.10.2023 | Úprava vyhlášky k zákonu o vinohradnictví a vinařství nově zavádí definice, která vína mohou výrobci označovat jako oranžová nebo nefiltrovaná. Upravuje také mimo jiné pravidla označování na etiketách, která mají zabránit klamání spotřebitele. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zemědělství. Nová pravidla budou platit od 15. října.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.