14.08.2023 Jana Čiháková
Loni se v Evropské unii vyrobilo 3,2 miliardy litrů zmrzliny, což je o pět procent více než v předchozím roce. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat. Největším výrobcem zmrzliny bylo Německo, které vyrobilo 620 milionů litrů tohoto mraženého výrobku, následované Francií (591 milionů litrů) a Itálií (571 milionů litrů).
Kromě toho, že Německo loni obsadilo první příčku, co se týká množství, vyrábělo také nejlevnější zmrzlinu, v průměru za 1,5 eura (36 Kč) za litr. Francie vykázala průměrnou cenu 1,9 eura za litr a Itálie 2,3 eura za litr. Nejdražší zmrzlinu vyrábělo Rakousko s průměrnou cenou sedm eur za litr, následované Dánskem (4,4 eura za litr) a Finskem (2,8 eura za litr).
Členské země EU loni vyvezly mimo unii 250 milionů kilogramů zmrzliny v celkové hodnotě 930 milionů eur (22,3 miliardy Kč), přičemž největším vývozcem byla Francie s 53 miliony kilogramů zmrzliny. Na druhé straně dovoz zmrzliny ze zemí mimo EU loni činil 61 milionů kilogramů a hodnota této zmrzliny dosáhla 203 milionů eur.
Množství dovozené zmrzliny ze zemí mimo EU se loni ve srovnání s rokem 2021 snížilo o 14 procent, zatímco vývoz klesl o dvě procenta.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
22.08.2024 | Konzumace zpracovaného nebo červeného masa zvyšuje riziko cukrovky, přičemž pouhé dva plátky šunky denně zvyšují riziko tohoto onemocnění o 15 procent. Na základě rozsáhlé studie, které se účastnily na dva miliony lidí po celém světě, to uvádí vědecký tým vedený výzkumníky z Cambridgeské univerzity.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.