Značku Regionální potravina letos nově získalo 106 výrobků

Značku Regionální potravina letos nově získalo 106 výrobků

28.07.2014 ČTK

V pátém ročníku krajských soutěží o ně soutěžilo celkem 1294 produktů od 433 výrobců, uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zájem výrobců o značku roste, oproti prvnímu ročníku v roce 2010 vzrostl více než o třetinu. Potravináři letos soutěžili v devíti kategoriích. Nejvíce se jich přihlásilo v Jihomoravském, Zlínském a Ústeckém kraji. K dnešnímu dni má právo užívat označení po čtyři roky 475 výrobků. Na propagaci značky, kterou má v letošním a příštím roce na starosti agentura Ogilvy & Mather, je v rozpočtu 69 milionů Kč. Celková utracená částka by však měla být nižší, uvedl mluvčí ministerstva Hynek Jordán.


    "Čísla jednoznačně dokládají nejen rostoucí zájem spotřebitelů o čerstvé potraviny s jasným domácím původem, ale i zvyšující se zájem výrobců," uvedl Jurečka. V prvním roce o právo označovat své produkty zeleným logem soutěžilo 318 výrobců, letos takřka o 120 více.
    Podle Jurečky ministerstvo hledá různé nástroje jak podpořit domácí producenty potravin, aby modernizovali a rozšiřovali technologické vybavení. "A v tom může pomoc i propagace kvalitních potravin třeba prostřednictvím značky Regionální potravina," uvedl ministr.

 

    Ochutnat oceněné výrobky budou moci lidé letos i v rámci nového projektu MZe nazvaného Poznej svého farmáře. Ten začal v sobotu 26. července na farmě Čapí letka ve středních Čechách. Do poloviny září se uskuteční akce i na dalších čtyřech farmách v různých regionech. Projekt má popularizovat farmaření a přiblížit lidem tuto činnost a produkci potravin vznikající přímo na farmách.
    Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody pro preferenci lokálních potravin patří jejich větší čerstvost oproti z daleka dováženým produktům. Například ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují. Z chuťového i zdravotního hlediska proto podle expertů za místními výpěstky zaostávají.
    Při nákupu regionálních potravin podpoří lidé potravináře a zemědělce ze svého okolí, což může pozitivně ovlivňovat zaměstnanost v kraji. Nezanedbatelné je také ekologické hledisko. Doprava zboží na velké vzdálenosti totiž zatěžuje životní prostředí výfukovými exhaláty výrazně víc než nákup místních výrobků.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.