Zmrazené rybí filety obsahují i více než polovinu vody

Zmrazené rybí filety obsahují i více než polovinu vody

02.11.2012 ČTK

Některé zmrazené rybí filety a filé na tuzemském trhu obsahují i méně než 50 procent rybího masa, upozornil dnes spotřebitelský časopis dTest. Výrobci do nich záměrně přidávají vodu. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o 200 korun více, uvedl časopis.

Lidé si dlouhodobě stěžují na to, že hluboce zmrazené filety a filé z tresky a zejména sladkovodního pangasia obsahují příliš mnoho vody. Test provedený na 22 namátkou zakoupených rybích výrobcích to potvrdil. "Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," uvedla šéfredaktorka časopisu Ida Rozová.

Mnozí zpracovatelé používají technologii dvojitého zamrazení. Ryby jsou prvně zmrazeny po ulovení rovnou v rybářské lodi, poté na pevnině rozmrazeny a zpracovány. Podle dTestu se při tomto procesu ztrácí buněčná voda, bílkoviny a další živiny, a tím i hmotnost masa. Před opětovným zmrazením se rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové a chloridu sodného. "Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," řekla Rozová. Podle které současná legislativa navíc znesnadňuje kontrolu hmotnosti záměrně přidané vody. Od srpna 2009 mohou prý dozorové orgány v důsledku metodického pokynu ministerstva zemědělství kontrolovat pouze hmotnost glazury, ale ne vody. "Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," podotkla Rozová.

Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR, to však odmítl. "Zákazníci nejsou vydáni nikomu napospas. Když se podívají na označení výrobků, na etikety, musí jim být zakrátko jasno, kolik je masa a kolik je vody," podotkl s tím, že se na obalu voda neoznačuje pouze, pokud je její obsah do pěti procent. Vyšší obsah vody musí být označen. Jeho případné překročení veterináři postihují. Například letos v červnu bylo kvůli nepovolenému obsahu vody vráceno do Číny 22 tun masa z aljašské tresky.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.