Zhubnout, přibrat? Jistě, pane režisére!

Zhubnout, přibrat? Jistě, pane režisére!

17.02.2014 Renata Reihserová

Tváře vycpané vatou, zónová dieta nebo půlnoční pizza. Jak hubnou a přibírají herecké hvězdy?

Kamera je prevít. I těm nejštíhlejším hereckým hvězdám přidává kila, takže vypadají jako jedni z nás. Jenže cítí jako svou profesionální povinnost působit dokonale. Pokud tedy režisér nerozhodne jinak. Diet, které drží hollywoodské star, jsou plné časopisy. Když do vyhledavače zadáte kombinaci klíčových slov „diety hvězd“, nabídne vám přes 150 000 odkazů.

Jedním z posledních hitů je paleolitická dieta, která doporučuje jediné: cpěte se jako neandrtálci! Dopustit na ni nedají herečka Jessica Biel nebo herec Matthew McConaughey. Dieta vychází z předpokladu, že naše geny se nepatrně liší od těch, které měli naši předkové v době kamenné. Proto by nám měla vyhovovat stejná strava. A co jedli neandrtálci? To, co ulovili nebo našli. Při paleolitické dietě tedy smíte jíst libové maso, drůbež, ryby a mořské plody, vejce, ovoce a zeleninu s nízkým obsahem škrobu, ořechy a semena. Vyhnout byste se měli výrobkům z mouky, luštěninám, mléčným výrobkům, nakládaným potravinám, bramborám a ovoci či zelenině s vysokým obsahem škrobu, stejně jako soleným potravinám a šumivým nápojům.

Vata v tvářích a utajený pupek

Navzdory kultu dokonalosti jsou ale role, které vyhladovělí krasavci prostě nezískají. K nejznámějším patří titulní úloha ve filmové sérii Kmotr. Ke všeobecnému překvapení do ní režisér Francis Ford Coppola obsadil v roce 1972 tehdy 48letého Marlona Branda. Mírně řečeno kontroverzní představitel rolí rebelů, jehož vlastní život si s jeho postavami nijak nezadal, držitel Oscara z roku 1954, spolu s Jamesem Deanem považovaný za ideál mužské krásy, představě blahobytného mafiána Vita Corleone příliš neodpovídal. Aby na plátně vypadal věrohodně, vycpávali mu maskéři tváře vatou. Za tuhle roli získal Oscara s pořadovým číslem dvě.

Brando

Když se o sedm let později rozhodl Coppola vsadit na osvědčeného koně a obsadil Branda do hlavní role ve filmu Apokalypsa, bylo vše naopak. Režisér čekal na place urostlého, mužného lamače ženských srdcí. Před kameru nastoupil stopadesátikilový otesánek s monumentálním pupkem. Zakamuflovat jej dalo štábu neskutečnou práci. Až na sklonku Brandova života (zemřel v roce 2004) se ukázalo, že celý život bojoval s bulimií. Později narozeným  hvězdám by něco takového neprošlo. Vybavíte si oplácanou Renee Zellweger v Deníku Bridget Jonesové? To nebyly vatou vycpané tváře, ale poctivých 15 kilo navíc, které herečka musela přibrat, aby její hrdinka působila ve své touze po štíhlosti (a po lásce až za hrob) přesvědčivě.

 

Od naivky k vražedkyni

Také už se nepsal rok 1972 a Renee není Marlon. Film Deník Bridget Jonesové měl premiéru 13. dubna 2001. Už o rok později šel do kin muzikál Chicago, kde herečka ztělesnila vražedkyni Roxie Hart. O 20 kilo lehčí vražedkyni. Postupem, jakým dokázala nabrat do role Bridget, se novináři nikdy nezbývali. Permanentní dietářka, která se přestala omezovat, to ale nemohla mít složité. Způsobu, jakým se Renee Zellweger váhového přírůstku a ještě pár kil navíc rychle zbavila, byl věnován mnohem větší mediální prostor.

Rennee

Sama o tom, jak se jí to povedlo, nerada mluví, ale přesto se proslýchá, že za všechno může tzv. zónová dieta. Ta stojí na základním poměru denního jídelníčku: 30 % bílkoviny (maso, mléčné výrobky), 30 % tuky a 40 % sacharidy (zelenina, rýže, pečivo, těstoviny).  Za týden se tak dá zhubnout 1 až 1,5 kg. K snídani si můžete dát omeletu ze čtyř vaječných bílků smažených na másle, 2 červené papriky, ½ hrnku sýra cottage. K obědu plátek kuřecích prsou se špenátem a k večeři grilovanou rybu s brokolicí a chřestem a dresingem ze 3 lžic olivového oleje a vinného octa. Tak co – chtěli byste roli v muzikálu?

 

Cukrovka jako vedlejší produkt slávy

Tom Hanks roli ve filmu Trosečník chtěl, a hodně. Stejně jako předtím Forresta Gumpa a další postavy, které se díky jeho umění staly nesmrtelnými. Mělo to ale háček. Aby vynikla proměna uspěchaného systémáka firmy FedEx, kterého fast foody obalily vrstvou podkožního tuku, v lidskou bytost bojující o přežití na pustém ostrově, vymyslel režisér Robert Zemeckis prostý postup.

Hanks si musel nejdřív vypěstovat blahobytný vzhled. Natočily se pasáže před ztroskotáním a těsně po něm – a hlavní aktér dostal na rok volno. Za tu dobu si měl nechat narůst vlasy a vousy. A také zhubnout 20 kilo. Dokázal to a přidal si do filmografie další úspěšný titul. Váhové skoky pro něj nebyly ničím novým. Už v roce 1993 bodoval díky snímku Philadelphia, kde si zahrál HIV pozitivního homosexuálního právníka bojujícího z proti firmě, která jej kvůli nemoci propustila. Režisér Jonathan Demme od Hankse nevyžadoval, aby do role přibral nebo zhubl naráz. Váhový úbytek musel být pozvolný, aby to odpovídalo klinickým příznakům. Teď už by herec podobnému požadavku vyhovět nemohl. V roce 2013 u něj totiž lékaři zjistili cukrovku druhého typu. Nevyloučili, že může souviset s extrémními váhovými skoky v minulosti. Žít se s touto chorobou samozřejmě dá. Nezbytnou podmínkou je ale náležitá životospráva.

 

Jak přesvědčivě zahrát AIDS

Přesto se zástupce mladší herecké generace Matthew McConaughey nedávno přiznal, že se s Tomem Hanksem radil o hubnutí. Ani McConaughey totiž neváhá kvůli roli střídat extrémy. Ve filmu Bez kalhot z něj byl nabušený striptér, ve snímku The Dallas Buyers Club zase vychrtlý muž trpící nemocí AIDS. Právě pro tuto roli konzultaci se starším kolegou nutně potřeboval. Původně herec vážil 84 kilogramů a myslel, že mu bude stačit, když bude o 19 kg lehčí. Pak ale zhubl až na 61 kg. Dušuje se ovšem, že po Hanksovi své váhové výkyvy konzultoval ještě s odborníky na výživu. Snad se mu tedy následky vyhnou.

 Matthew

Vynechejte půlnoční pizzu!

Originální recept na hubnutí má Jason Segel. Herec známý u nás díky seriálu Jak jsem potkal vaši matku musel shodit kvůli připravované komedii Sex Tape. Společně s Cameron Diaz ztvárnili ve filmu, který bude mít premiéru v červenci 2014, čerstvé novomanžele, kterým se ztratí jejich erotické video. Celkem pochopitelně neodehrají oba hlavní představitelé všechny scény oblečení od hlavy až patě, takže vylepšit postavu byla u Jasona prostě nutnost. Novinářům se svěřil, že polovinu úspěchu si zajistil, když vynechal půlnoční objednávky pizzy. Protože se v souvislosti s natáčením začalo zároveň šuškat, že jeho vztah s Cameron dávno není jen ryze pracovní, možná máme po ruce vysvětlení i pro druhou polovinu úspěchu.

 Segel

Dvacet kilo za dvacet let

Příklad zajímavého vývoje postavy (rozumějte tělesných proporcí) bychom našli i na domácí scéně. Když si režisér Jaroslav Soukup vybral do role boxera Vildy Jakuba ve filmu Pěsti ve tmě vycházející hvězdu Marka Vašuta, čekal herce tvrdý trénink s kaskadérem a bývalým boxerem Jaroslavem Tomsou. Výsledkem byla slušná rohovnická technika, díky níž působí Vašut na plátně při scénách z ringu přesvědčivěji než Sylvester Stallone v Rockym.

Na premiéře v roce 1986 si ale mohli diváci ověřit, že box je také vynikající prostředek na hubnutí. Vilda Jakub, kterého Vašut hrál, byl podle členění do váhových kategorií welter. Boxeři této kategorie se musejí vejít do váhového rozpětí 64 až 69 kilo. Marek Vašut to zvládl i při své výšce 186 centimetrů. Své mužné torzo nabídl kameře například také ve filmu Bestiář. Když se jako cynický politik chlubí cizím peřím v podobě daru ze státní návštěvy v Amazonii, je i na něm patrný nemalý hmotnostní posun. Dvacet kilo představuje velmi střízlivý odhad. Jenže měl na to dvacet let.

Jak přibrat (nejen) do role

Pokud to je jen trochu možné, dodržujte dostatek pohybu a budete-li zvyšovat příjem tuků, tak volte raději rostlinné oleje. Co se týká cukrů, těch konzumujte co možná nejvíce v nerafinované podobě – např. ve formě medu nebo sladkého ovoce. Také je důležitý příjem bílkovin, abyste nenabírali pouze tuk. Každé tělo ale reaguje na skladbu potravin jinak.

Propracovaný a staletími prověřený systém nabírání váhy používají japonští zápasníci sumó. Jejich základním pokrmem je tzv. čankonabe, což je v podstatě zeleninový vývar s rybami a vším, co dům dal, samozřejmě s rýží. Nováčci, aby dostatečně přibírali, konzumují především velké množství rýže. Přesto není při vrcholovém tréninku přibírání kilogramů nic snadného. Proto i bojovníci sumó na vyšší úrovni do svého jídelníčku začleňují různé podpůrné potravinové doplňky, cílené na přibírání svalové hmoty, nikoli jen tuku.

 cankonabe

Nejdietnější herecké diety

Anne Hathaway

Během jednoho roku musela mít bezchybnou postavu pro upnutý oblek Kočičí ženy ve snímku Temný rytíř povstal, a hned poté měla ztvárnila na tuberkulózu umírající prostitutku v muzikálu Bídníci. Je jasné, že se dvanáct měsíců nemohla moc najíst.

Představitelka  těchto rolí přiznala, že nejedla prakticky nic jiného než ředkvičky a hummus. Ne víc než 500 kalorií denně. Navíc trávila několik hodin v posilovně. Každý den. „Ten kostým byl psychický teror. Celé měsíce ovládal můj život. Vešla jsem do posilovny a vyšla jsem až za deset měsíců,“ komentovala pak rok 2012.

 hathaway

Natalie Portman

Velmi křehká a drobná izraelská herečka pro oscarovou roli v Černé labuti ještě zhubla víc než dvanáct kilo. Jak?  Již rok předtím, než padla první klapka natáčení filmu o schizofrenní baletce, začala Natalie každý den pět až osm hodin trénovat balet a ještě cvičila několik hodin v posilovně. Okamžitě, když režisér Darren Aronofsky dotočil poslední klapku, ráda opustila svět baletu. „Myslela jsem jenom na jídlo a jedla těstoviny, těstoviny a těstoviny… A žádné cvičení! Bylo to ze dne na den. Vrátila jsem se zas k normálnímu životu,“ popsala konec hubnutí Natalie.

 portman

Amanda Seyfried

Tato herečka s ženskými křivkami prošla v roce 2009 změnou vzhledu kvůli roli ve snímku Chloe. Stravovala se podle na míru šité speciální diety, při které mohla jíst jen čerstvé, nijak neupravované potraviny. „Co jsem měla včera k obědu? Špenát, špenát a zase špenát. A jako bonus trochu zrní,“ řekla tehdy v rozhovoru pro Esquire.  Přiznává však, že s méně drastickou dietou pokračuje i nyní. „Jsem hollywoodská herečka a prodávám lidem iluzi dokonalosti. Je to sice zvrácené, ale za to mě platí.“

 Amanda


Mohlo by vás zajímat

Jak se žije bez lepku?

15.10.2014 | Někomu život bez lepku naordinovali lékaři, jiný si jej vybral dobrovolně sám. Jaké jsou výhody a nevýhody bezlepkové diety?

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.