15.10.2014 Mgr. Jana Uhlířová
Někomu život bez lepku naordinovali lékaři, jiný si jej vybral dobrovolně sám. Jaké jsou výhody a nevýhody bezlepkové diety?
Srbskému tenistovi Novaku Djokovičovi stačila úprava jídelníčku k úžasné proměně jeho celého života. Jídla bez lepku pomohla nejen jeho zažívání a kondici, ale následně i kariéře, a dokonce o své významné životní změně napsal knihu. Jedná se v jeho případě o výjimku, nebo může bezlepková dieta pomoci každému? A kdy se ze zdravotní nutnosti stala móda?
Někteří lidé jsou k bezlepkovému stravování „odsouzeni“ nedobrovolně. Celiakie je onemocnění, při kterém dochází k poškozování střevní sliznice lepkem, jenž je obsažen v obilné mouce. Nesnášenlivost lepku neboli celiakie však není pouze problémem dětí, začátek nemoci není výjimečný ani ve starším věku. V ČR je nemocných přibližně 50 000 lidí, diagnostikována je však pouze desetina. Nemocný musí dodržovat přísnou dietu, spočívající ve vyloučení potravin obsahujících lepek, jenž je obsažen v pšenici, žitu, ječmenu a ovsu a dále ve všech odrůdách obilovin.
Vyloučení některých potravin, jako je chléb a pečivo, je celkem jednoduché, uškodit může ale i lepek v minimálním množství, a ten se nachází mnohokrát i tam, kde bychom ho vůbec nečekali – například v instantní kávě, masných výrobcích, mléčných výrobcích, pudincích a krémech, polotovarech typu krabí tyčinky nebo mražený špenát. Bezlepkové potraviny jsou také mnohem dražší než běžná strava, mohou být dokonce až pětkrát finančně náročnější.
O tom, že ale i nuceně bezlepková strava nemá jen negativní stránky, svědčí i přístup herce Romana Tomeše. „Bezlepková strava není žádné neštěstí,“ říká sympatický umělec. „Z určitého úhlu pohledu mě docela těší, že jsem byl donucený ji držet. Od té doby neznám, co je pocit těžkosti po jídle, nafouknuté břicho, zkrátka vede mě ke střídmosti. Cítím, jak se od té doby přímo vznáším. Potraviny bez lepku seženete kromě bioobchodů, prodejen se zdravou výživou či lékáren taky ve většině obchodních řetězců. Sortiment supermarketů se po této stránce hodně rozrůstá a celková informovanost rovněž. Navíc jsem si pořídil domácí pekárnu, takže si sám připravuju to správné pečivo. První týdny si člověk navíc musí zvykat také na to, že za jídlo najednou vyndá z peněženky více peněz než dříve. Bezlepkové zboží je přeci jen dražší.“
27.08.2014 | „Kuřecí maso je plné hormonů“, „Vnitřnosti nejsou zdravé.“, „Čerstvé maso je nejlepší“. Mýty nebo pravda?
22.03.2023 | Česko podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) nechce zavést strop cen v obchodech jako na Slovensku. K poklesu cen podle něj povede zdravá konkurence mezi obchodníky.
20.11.2014 | Čaje mají mnoho tváří, ale pokud dodržíte pár základních rad a pravidel, vždy vás čeká zážitek, který si můžete vychutnat ve chvílích všedního dne i momentech svátečních.