ZELENÉ PIVO DORAZILO NA ČEP - TAK, AŤ JEJ NEZMEŠKÁTE

ZELENÉ PIVO DORAZILO NA ČEP - TAK, AŤ JEJ NEZMEŠKÁTE

14.04.2022 Jana Čiháková

Stovky hospod, výčepů a restaurací v Česku dnes nabízejí hostům velikonoční pivní speciál zelené barvy ze Starobrna. Letos ho brněnský pivovar při příležitosti Zeleného čtvrtku uvařil už posedmnácté. Pro Čechy a Moravu Starobrno rozvezlo 3435 hektolitrů třináctistupňového speciálu, na Slovensko pak 350 hektolitrů.

Množství je menší než před pandemií, kdy pivovar pravidelně vyráběl 5000 hektolitrů. V únoru, kdy vaření zeleného piva začínalo, nebylo jisté, jaká omezení budou v době Velikonoc kvůli covidu platit, proto pivovar letos neuvařil stejný objem speciálu, jako před pandemií. Po dvou letech, kdy se zelené pivo prodávalo jen z výdejních okének nebo dokonce v PET lahvích, jej lze ochutnat znovu pouze v restauracích a hospodách.

VÍME, KDE

Seznam míst, kde lze ode dneška zelené pivo ochutnat, je dostupný na internetových stránkách www.zelenepivo.cz. Po dvou letech, kdy velikonoční svátky poznamenala pandemie covidu, se dnes na koleje v Brně vrací také "Šalina pub" tedy výčep v jedoucí tramvaji. Obkrouží centrum města dvakrát, začátek jeho trasy je na Mendlově náměstí, kde sídlí i pivovar.

Recept na třináctistupňový speciál znají jen čtyři lidé. Vaří se ze speciálního světlého ječného sladu, žateckého chmele poloraný červeňák a v přesně daný okamžik se do mladinové pánve přidává speciální bylinný výluh. Pivovar prozrazuje pouze to, že jeho součástí je kopřiva a na jednu 500litrovou várku je zapotřebí asi pět litrů. Autorem receptury, kterou Starobrno 17 let používá, je bývalý sládek Petr Hauskrecht.

Nápad na uvaření piva zelené barvy vychází z tradice, kdy se na Zelený čtvrtek před Velikonocemi mají jíst pokrmy zelené barvy - od zeleniny až po byliny.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.