Zdravý med? Jak který!

Zdravý med? Jak který!

21.08.2019 Jana Čiháková

Různé výzkumy prokázaly souvislost mezi konzumací medu a zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry, zmírněním kašle a dýchacích potíží. Přítomnost výživných látek v medu má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Abychom však mohli získat dostatek těchto látek, museli bychom zkonzumovat velké množství medu, a tedy i spoustu kalorií

Med je kaloricky vydatnější než běžný cukr, ale má větší sladivost, proto se ho dá používat méně než cukru. Med je složen hlavně z fruktózy, glukózy a vody a obsahuje stopy vitaminů, minerálních látek, elektrolyty, enzymy, aminokyseliny a flavonoidy. Tyto látky mají určitý příznivý vliv na zdraví, a tím odlišují med od jiných sladidel, jako je cukr. 

Přestože Americká asociace pro srdeční choroby doporučuje omezit denní množství cukru na šest kávových lžiček u žen a na devět u mužů, průměrný Američan zkonzumuje podstatně více, čímž značně ohrožuje své zdraví. "Konzumace příliš vysokých dávek cukru je spojena se zvyšováním váhy a s větším nebezpečím vzniku chronických chorob, jako je onemocnění srdce nebo cukrovka," zdůrazňuje dietoložka Meredith Priceová.

Jedna kávová lžička medu obsahuje asi 64 kalorií (cukr jich obsahuje 49), ale má větší sladivost a může se ho používat méně. "Chuť medu je tím, co ho nejvíce odlišuje od ostatních sladidel, a proto je vhodné používat ho tam, kde tato jeho zvláštnost vynikne: do čaje, jogurtu nebo na toust, ale také do salátu," říká Friedmanová.

Není med jako med

Medu je více než 300 druhů. Záleží na jeho původu, na květech, které včely navštěvovaly a které mu dodávají barvu, chuť a nutriční vlastnosti. Například manukový med má výraznější chuť a není vhodný k pečení v troubě, zatímco tmavší med je bohatší na antioxidanty, ale také má intenzivnější a nahořklou chuť, která nevyhovuje každému.

Je jisté, že je lépe koupit med přímo od výrobce než v obchodě. Přírodní med je hutnější, a přestože se jeho konzistence mění podle způsobu výroby, stéká pomalu. Nerozlévá se jako sirup a má obvykle květinovou vůni. Proto je vždy lepší kupovat med místní produkce, protože tak si člověk může být jist, že to, co si koupil, je skutečně med.

Kvalita medu v ČR

Ukazuje se, že na českém trhu je mnoho medů, které pocházejí z cizích zemí, jako je např. Čína. Tyto medy však obsahují jen zlomek toho, čemu u nás říkáme med. Většinou jsou to jen směsi škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto medech bylo nalezeno velké procento hydroxymethylfurfuralu, což je indikační látka teplotního zpracování medu. Med by měl obsahovat max. 0,4 mg/kg této látky. Rozbory však ukázaly, že tyto medy obsahují až 100mg/kg. Z toho vyplývá, že byl tento med prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen.


V současné době mnoho českých včelařů prodává svůj med pod cenou do výkupu, aby se medu co nejrychleji zbavili. Náš trh je totiž bohužel zásobován nekvalitním, ale levným medem ze zahraničí. Český med pak zůstává nedoceněn na pultech obchodů. Proto chceme-li podpořit české včelaře a udělat něco pro své zdraví, kupujme český med.


Mohlo by vás zajímat

HALLOWEEN: SVÁTEK DÝNÍ, SLADKOSTÍ, KOLEDY, MASEK I OSLAV

31.10.2023 | I když mnoho lidí považuje Halloween za ryze americký svátek, jeho počátky spadají na území Evropy. Byli to totiž Keltové, kteří tak slavili začátek zimy. Samhain, jak se svátek dříve nazýval, obsahoval celou řadu obřadů a zvyklostí a na území Skotska a částečně v Irsku se slaví dodnes.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.