HALLOWEEN: SVÁTEK DÝNÍ, SLADKOSTÍ, KOLEDY, MASEK I OSLAV

HALLOWEEN: SVÁTEK DÝNÍ, SLADKOSTÍ, KOLEDY, MASEK I OSLAV

31.10.2023 Jana Čiháková

I když mnoho lidí považuje Halloween za ryze americký svátek, jeho počátky spadají na území Evropy. Byli to totiž Keltové, kteří tak slavili začátek zimy. Samhain, jak se svátek dříve nazýval, obsahoval celou řadu obřadů a zvyklostí a na území Skotska a částečně v Irsku se slaví dodnes.

Právě irští přistěhovalci, prchající v roce 1840 před neúrodou brambor, přinesli svátek do USA, kde se z něj stala komerční záležitost pramálo připomínající původní předlohu. Keltové totiž věřili, že v tento den po setmění se prolíná svět živých a mrtvých, kteří se vracejí na zem a snaží si najít nové hmotné tělo. Z tohoto důvodu vznikla tradice převlékání se do kostýmů. Lidé se snažili zastrašit a zmást bludné duše, které mohli zatoužit po jejich fyzických schránkách. Zároveň zapalovali velké ohně, které měly ukázat zesnulým cestu zpět do podsvětí.  

KOLEDA MUSÍ BÝT

Katolická církev se snažila na původní pohanské svátky naroubovat své vlastní a vymazat tak věřícím „barbarské“ zvyklosti z hlavy. Nejinak tomu bylo i u Samhainu. Svátek všech svatých se již od 8. století slaví prvního listopadu. Ale jedna z nejtypičtějších zvyklostí, která se vám vybaví, když se řekne Halloween, a to koledování, začala až v USA v devatenáctém století V té době ale šlo ale pouze o tropení hluku a otvírání branek u sousedů. Až později se začalo požadovat vykoupení sladkostmi nebo něčím dobrým na zub. Lakomcům, kteří nic nedali, se tropily různé škodolibosti. V USA dodnes vyrážejí koledovat celé strašidelné průvody. Stejný důraz se klade na celkovou výzdobu. Po Vánocích je také Halloween druhým nejvýnosnějším svátkem pro obchodníky.

Pokud vám vrtalo hlavou, proč se na Halloween vyřezávají dýně, tak tento zvyk také pochází z původního irského folkloru, používali se však tuříny. Lampička z dýně má usnadnit duchům vašich předků cestu k vašemu domu a pomoci jim proti bloudění. Obsah vydlabané dýně se potom dá použít na oblíbený halloweenský dezert, dýňový koláč. 

KDE A JAK?

Čína

Svátek mrtvých najdeme v tomto období i na místech, která nemají s Kelty ani Američany nic společného. V Číně je celý sedmý lunární měsíc zasvěcen duchům. V tomto období se prý nevyplatí potulování po setmění, protože brána do „onoho světa“ je doširoka otevřena a po světě putují hladoví duchové. Ti se snaží napravit staré nevyřešené spory, ale také trestají hříšníky. Pověrčivý Číňané se vyhýbají vodním tokům a plochám ze strachu před stažením pod hladinu od vodních duchů a také se nedoporučuje pískání, které na vás zaručeně upoutá pozornost návštěvníků ze záhrobí. V polovině měsíce se uspořádá velká lampionová slavnost, kdy se lampiony vypouští, zakopávají nebo pouští po vodě. Číňané také pálí papírové makety bankovek a jiných světských listin. Vše má za účel usmíření se s duchy a umožnění jejich hladkého odchodu.

Japonsko

V Asii mezi japonskými budhisty nalezneme podobnou lampionovou slavnost jako v Číně. Festival Obon je proslulý tradičním tancem bon-odori, zapalováním ohňů a posíláním papírových lampionů po vodě.

Mexiko

Obdobu našich dušiček mají i v latinské Americe pod názvem El Día de los Muertos a slaví jej 1. a 2. listopadu. Svátek začíná úklidem hrobů, kam se položí jídlo, které měli nebožtíci rádi. Ve většině zemí je tento svátek spojen s klidnou a spíše smutnou atmosférou, ale temperamentní Mexičané to mají naopak. Svátek je plný veselí, barevných kostýmů a divokých tanců. Nejproslulejší místem, kde si užijete tuto oslavu na sto procent, je vesnice Mixquic kousek od Mexiko City.

Haiti

Dalším exotickým místem, kde se můžeme setkat s obdobou Halloweenu, je Haiti. Zde první dva listopadové dny probíhá svátek Fed Gede, který je také znám jako Svátek předků. I na Haiti se konají průvody lidí v kostýmech, kteří navštěvují hroby a přinášejí zemřelým květiny, jídlo a prosí je ochranu v následujícím roce. Nechybí zpěv, smích, bubnování a litry rumu.

Itálie

O halloweenské oslavy se nenechávají ochudit ani Italové. Tutti i Morti se slaví sice jen od roku 1993, ale okamžitě si získal obrovskou oblibu. Na Mostě ďábla v Borgo a Mozzano nedaleko Lucca se koná strašidelný průvod, který se neobejde bez převleků, sladkostí a obvyklého veselí. Na jiném místě Itálie, konkrétně na Sardinii, se již po staletí slaví prvního listopadu Den všech svatých a o den později Den všech duší. I zde se dodržuje zvyk vydlabávání dýní, kterým se říká Concas de Mortu – hlavy mrtvých.

Čechy, Německo, Rakousko, Polsko

V našich luzích a hájích a u našich sousedů nemá Halloween příliš vybudované základy. Společnost se dělí na příznivce a odpůrce. Uctívá se obdoba dušinek, tradičně se chodí zapálit svíčka a položit květina na hrob. Uctívání halloweenských zvyků tak, jak je známe z Ameriky, je patrné zejména u mladší generace. Ve většině případů se však celé veselí omezuje pouze na typickou výzdobu, vydlabávání dýní či pojídání dýňových dobrot, v některých školách a školkách probíhají maškarní, koledníci chodící ode dveří ke dveřím by tu ale moc nepochodili.


Mohlo by vás zajímat

MLADÉ, PRVNÍ ANEBO SKUTEČNĚ SVATOMARTINSKÉ? VÍTE, JAKÉ JSOU ROZDÍLY?

10.11.2023 | Zatímco první lahve s vínem označeným symbolem rytíře na koni a oficiální značkou Svatomartinské se začnou prodávat a otevírat až v sobotu, touto dobou už je možné ochutnat řadu vín, která vznikla z letos sklizených hroznů. Vína označovaná jako mladá nebo první existují na trhu vedle těch svatomartinských a vyrábějí je vinařství malá i velká.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.