Vydejte se za vínem do Moldávie

Vydejte se za vínem do Moldávie

10.03.2020 Jana Čiháková

Moldavsko, proslavené bohatou historií a dlouholetou tradicí pohostinnosti v podobě jídla a vína, oznámilo, že otevírá tři nové vinařské stezky, které jsou skvělou bránou pro objevování této nepříliš známé destinace.

Moldavské vinařské stezky úspěšně navazují na projekt ITER VITIS ROUTE, Evropské kulturní stezky révy a vína „Iter Vitis - Les Chemins de la Vigne“. Propaguje je Evropská federace Iter Vitis a v roce 2009 získaly certifikaci „Kulturní stezka Rady Evropy“. Projekt „Iter Vitis -Les Chemins de la Vigne“ usiluje o zachování biodiverzity vína a chce vyzdvihnout jeho jedinečnost v globalizovaném světě. Moldavská asociace pro cestovní ruch (ANTRIM) v tomto projektu představuje Moldavsko a chce rozvíjet autentické vinařské zážitky a plány cest zaměřených na víno pro turisty. Moldavské vinařské stezky už zahrnují 7 jedinečných vinařských a gastronomických itinerářů, nezapomenutelné návštěvy 30 vinařství, sklepů a ochutnávkových míst, přístup na 15 vinařských akcí a celou řadu působivých kulturních zážitků.

Moldavské vinařské stezky prochází třemi regiony, které mají zaručené chráněné zeměpisné označení (PGI). Centrální vinařská stezka Codru (Codru PGI Wine Route) představuje největší počet vinic, kde naleznete výjimečná bílá, červená a šumivá vína. Vinařská stezka Trajánův val (The Trajan's Wall PGI Wine Route) vede z hlavního města Kišiněv na jihozápad. Známá svými červenými odrůdami prochází autonomní oblastí Gagauzie s tureckým vlivem a rozmanitou gastronomií. Vinařská stezka Štěpána Velikého (The Stefan the Great PGI Wine Route), která začíná v Kišiněvu a pokračuje na jihovýchod, vám představí neuvěřitelná vína, historické monumenty a krajinu, která vám vezme dech.

„Moldavské vinařské stezky tvoří síť tři stezek, které vedou do historických vinařských regionů Codru, Valul lui Traian a Stefan Voda. Stezky začínají v hlavním městě Kišiněv a slouží jako kulturní a dobrodružné koridory, které mapují festivaly, události a nejzajímavější místa jako penziony, pevnosti, kláštery, přírodní rezervace a archeologické památky. Turistům tato síť poskytne jasný itinerář a zároveň jim ukáže neposkvrněnou autenticitu a neočekávané gurmánské zážitky spojené s více než 5000 lety historie výroby vína a významnou vinařskou produkcí," říkají zástupci Lonely Planet. 


Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

MLADÉ, PRVNÍ ANEBO SKUTEČNĚ SVATOMARTINSKÉ? VÍTE, JAKÉ JSOU ROZDÍLY?

10.11.2023 | Zatímco první lahve s vínem označeným symbolem rytíře na koni a oficiální značkou Svatomartinské se začnou prodávat a otevírat až v sobotu, touto dobou už je možné ochutnat řadu vín, která vznikla z letos sklizených hroznů. Vína označovaná jako mladá nebo první existují na trhu vedle těch svatomartinských a vyrábějí je vinařství malá i velká.

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.