Vybírají si vaše děti potraviny podle obalu? Pozor, obrázek je zdravě nenakrmí

Vybírají si vaše děti potraviny podle obalu? Pozor, obrázek je zdravě nenakrmí

06.03.2019 Jana Čiháková

Usměvaví medvídci, roztančené kravičky, samolepky jako bonus nebo jen velká barevná písmenka. To všechno používají marketingoví specialisté proto, aby v dětech vyvolali touhu po tom koupit některé potraviny. Na kolik jsou ale tyto produkty pro děti vhodné, je otázkou k velké diskusi.

Ne všechny produkty pro děti si zaslouží místo v nákupním košíku. Například šunky s označením ,,pro děti" obsahují méně masa než mnohé výběrové. Jsou sice zbavené přídatné látky E 452, která označuje fosforečnany, které mohou větším množství narušit vstřebávání vápníku, nicméně ani v normálních šunkách jej není tak velké množství, aby mohlo být vstřebání látky u dítěte ohroženo - alespoň podle mnoha odborníků.

Špekáčky, párky a další dobroty k ohni

Párky a špekáčky většina dětí miluje. Nutno však podotknout, že kvalita se zrovna u tohoto sortimentu velmi liší a že uzeniny do dětského jídelníčku patří jen ve velmi omezeném množství. I občas je důležité vybrat produkt s co možná nejvyšším obsahem masa a uspokojující hodnotou soli, u špekáčků pak i to, zda skutečně kupujete kvalitní masný produkt nebo jen ,,buřtík”, což je jen krycí název pro tučný masný odpad. Podívejte se přednostně na složení; mělo by být co nejjednodušší, bez zbytečných přídatných látek. To samé platí o množství tuku. Z hlediska kvality jsou pro děti vhodné například párky například bez E250 nebo-li dusitanu sodného.

Sýry raději tvrdé a čerstvé

Kvalitní mléčné produkty jsou pro děti hodnotným zdrojem bílkovin. Nutno však podotknout, že základem jídelníčku by měly být sýry čerstvé, tedy typu žervé, cottage nebo lučiny a sýry tvrdé. Ty, které se objevují v ,,dětské nabídce”, jsou vhodné spíše pro starší děti a jen občas. Je v nich příliš mnoho soli a pro děti mladší jednoho roku i nadmíra bílkovin. Samostatnou kategorii potom tvoří tavené sýry s obsahem tavicích solí, které mohou snižovat schopnost organismu vstřebávat vápník a dětem je nedoporučujeme.

Od pitíček se hodí hlavně obal

Dětem často voda příliš nechutná, proto rodiče sahají po sladkých nápojích. V jedné malé lahvičce však může dítko vypít naráz až dvanáct lžiček cukru. Další problém slazených nápojů spočívá v tom, že kromě cukru obsahují přidané potravinářské kyseliny. Dětský chrup, jenž zubnímu kazu odolává hůře než dospělý, je tak vystaven nevhodné kombinaci vlivů, které mají za následek narušování zubní skloviny a vznik kazu. I 100% šťávy, zejména z citrusů, tedy z tohoto důvodu také pro děti nejsou vhodné. Proto se snažte svého potomka maximálně podporovat k pití čisté vody, slabé šťávy nebo čaje.

Bez čtení etiket to nejde

Přestože výrobci se nedopouštějí žádného porušení legislativy, mnoho lidí může vnímat tyto kroky jako nemorální a tvrdí, že používat děti jako terč reklamy by mělo být celoplošně zakázáno. Stejně tak je tady i stejně početná část osob, které jsou za vyobrazená zvířátka rádi, protože pak mají šanci děti přimět k jídlu. Konečné řešení je na každém z vás. My doporučujeme přistupovat k celému problému se zdravým selským rozumem. Zkuste si schválně udělat porovnávací analýzu. Možná, že zjistíte, že produkt, který nehraje všemi barvami je podle složení nejen kvalitnější, ale i levnější. Nebo se třeba stane, že se svou ratolestí najdete jiný způsob, jak si jídlo ozdobit tak, aby jej bavilo, například můžete zkusit veselá vykrajovátka, která jsou skvělá nejen na sýr, ale i na šunku, nebo pořídíte univerzální láhev na pití, do které budete dětem připravovat slabou šťávu.

 

 


Mohlo by vás zajímat

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.