Vítězný tým dnes nasbíral ve Valticích rekordních 736 kilo hroznů

Vítězný tým dnes nasbíral ve Valticích rekordních 736 kilo hroznů

24.09.2016 ČTK

Rekordních 736 kilo hroznů se letos podařilo nasbírat soutěžnímu pětadvacetičlennému týmu na desátém mistrovství světa ve sbírání hroznů ve Valticích.

Na vinici Knížecí vyhlídka vyrazilo šest týmů, letos se účastníci oblékli do dobového pracovního oděvu ve stylu socialistických brigád, řekl dnes ČTK ředitel vinařství Chateau Valtice a organizátor David Šťastný.

Před hlavní patnáctiminutovou soutěží absolvovali soutěžící ráno několik zahřívacích kol a také "svačinu na kýblech", tedy oddech a posilnění přímo ve vinici. Poté následovala hlavní soutěžní část, tedy čtvrthodina, kdy musí tým nasbírat ve svém řádku co nejvíce hroznů. "Před zahájením si každý tým vylosuje svůj řádek," připomněl Šťastný. Letos vítěz překonal starý rekord, který činil 568 kilo. "Na regulérnost dohlíží i pelhřimovská agentura Dobrý den, která rekordy eviduje," poznamenal Šťastný.

Sklízí se na jedné z nejprestižnějších vinic Knížecí vyhlídka, což je jižní svah otočený do Rakouska. Retro zážitek dnes posílily také dobové transparenty a budovatelské písně. Pouze se nepodařilo sehnat starý traktor, do vinice musel tedy vyjet moderní. "Nálada byla letos výborná, protože nám přálo počasí. Na rozdíl od loňska, kdy jsme museli mistrovství kvůli dešti zrušit," řekl Šťastný.

Letos se sbíralo Rulandské bílé, z hroznů se vyrobí speciální víno pro členy Spolku přátel valtických vín. Víno z loňských soutěžních hroznů se ochutnávalo odpoledne v zámeckém sklepě.


Mohlo by vás zajímat

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.