Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 Redakce

Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Kvas i droždí

Chléb se kypří buďto kvasem, nebo droždím. Čím více kvasu chléb obsahuje, tím je kvalitnější a déle vydrží. Bohužel jeho množství a typ výrobci většinou neuvádí. Dnes řada lidí preferuje chléb kypřený droždím obsahující více pšeničné mouky. V souvislosti se současným trendem oživování starých zavedených postupů u mnoha potravin však nabývá na popularitě právě chléb kvasový s vysokým podílem žitné mouky.

Chléb má zvonit

Kvalitní chléb poznáte i podle hmatu a vůně, která by pro vás měla být příjemná. Měl by být klenutý a bez ostré hrany. Pokud je příliš vysoký, znamená to, že je moc nakypřený. Kůrka by měla být zlatohnědá stejnoměrně zabarvená a výrazně neporušená a nepomoučená. Na dotek by měl být chléb silnější a tvrdší, křupavější, nikoliv měkký, to značí spíše jeho nedopečenost a větší množství vody. Podle starého zvyku na něj můžete zespoda poklepat – správně by měl „zazvonit“. Vnitřek chleba by pak měl být dobře propečený, vláčný, elastický, bez trhlin a vlhkých míst (výjimkou jsou celozrnné chleby).

Hlavně ne do lednice

Správně vyrobený a propečený chleba by měl také chvíli vydržet. Jeho trvanlivost ovlivňuje i množství žitné mouky. Ideální je doma ho zabalit do utěrky nebo ho uschovat do nádoby na chléb. Pokud je skutečně kvalitní a vy ho dobře skladujete, měl by vydržet i týden. Nikdy ho však nedávejte do lednice, rychleji v ní totiž zestárne.

Celozrnný vs. vícezrnný

V souvislosti s trendem zdravého stravování se nad konzumací chleba vedou časté polemiky. Chléb však obsahuje nezbytné železo, vápník, vlákninu, vitaminy řady B a je významným zdrojem energie. Vyšší podíl žitné mouky (případně ovesné či ječné) působí pozitivně na pohyb střev. Chleby z celozrnné mouky pak pomáhají vyrovnávat hladinu cukru v krvi, přičemž by měly obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk. Často si ho pleteme s vícezrnným chlebem, který včetně pšenice a žita má obsahovat luštěniny nebo olejniny v množství minimálně 5 %.

Nové trendy plné zrníček

Může nám přecházet zrak nad nepřeberným množstvím druhů chleba, které obchody nabízejí. Základem kvasového chleba, jak název napovídá, je kvas, mouka a voda. Chléb je díky kvasu lépe stravitelný. Z tohoto základu pak lze vyrobit žitný, špaldový i pohankový. Oblíbené jsou v poslední době také chleby obsahující různá semínka - slunečnicová, dýňová, sezamová nebo chia. Na trhu ale naleznete chleby speciální a už i chléb veganský, ten vyrábí například rodinná kladenská pekárna Kompek. Vyrábí se z ovesných a špaldových vloček, žitného kvasu, slunečnicových, tykvových a sezamových semínek a vody. Co je však hlavní, neobsahuje laktózu a droždí.

 


Mohlo by vás zajímat

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.