Vinné sklepy Valtice mají první hrozny, z nichž vyrobí burčák

Vinné sklepy Valtice mají první hrozny, z nichž vyrobí burčák

30.07.2018 ČTK

První kilogramy hroznů sklidili dnes pěstitelé na vinicích v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku pro Vinné sklepy Valtice. Vinařství z nich vyrábí první letošní burčák, který se podle zákona smí prodávat až v první srpnový den.

"Dnes jsme měli v plánu sklidit 4000 až 4500 kilogramů hroznů odrůdy Irsai Oliver, což je jedna z nejranějších odrůd. Je hodně aromatická a vhodná právě na burčák," uvedl generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.

Vinařství většinu vyrobeného burčáku prodá ve vlastním sídle, mimo ně jej dodává pouze do několika vinoték v Břeclavi.

"Příští týden budeme na burčák sbírat Muškát moravský a pak uvidíme, zda dosbíráme Irsai Oliver na výrobu vína. Bude hodně záležet na laboratorních výsledcích z dnes posbíraných hroznů, kolik budou mít kyselin," dodal Šťastný.

Letošní sklizeň raných odrůd hroznů začala nejméně o tři týdny dřív zejména kvůli teplému počasí, které trvá už od jara. Vinobraní raných odrůd ve větším rozsahu začne pravděpodobně do dvou týdnů.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VINAŘSKÁ SEZÓNA NEKONČÍ: TYTO AKCE JEŠTĚ STÍHÁTE

02.11.2023 | Někdo podzim miluje pro jeho barevnou krajinu a dlouhé poklidné večery, jiného zas brzká tma a zima může spíše znepokojovat. Pojďme si zkusit podzim užít už jenom proto, že nabízí řadu zajímavých vinařských akcí. Nejen na Moravě, ale i ve středních Čechách, které mají v pěstování vinné révy staletou tradici. Nejznámější středočeská města vínu zaslíbená jsou Mělník a Kutná Hora. Nenechte se ovšem mýlit, kvalitní víno umí vyrobit také u Slaného i na Karlštejně.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.