VINAŘSKÁ SEZÓNA NEKONČÍ: TYTO AKCE JEŠTĚ STÍHÁTE

VINAŘSKÁ SEZÓNA NEKONČÍ: TYTO AKCE JEŠTĚ STÍHÁTE

02.11.2023 Jana Čiháková

Někdo podzim miluje pro jeho barevnou krajinu a dlouhé poklidné večery, jiného zas brzká tma a zima může spíše znepokojovat. Pojďme si zkusit podzim užít už jenom proto, že nabízí řadu zajímavých vinařských akcí. Nejen na Moravě, ale i ve středních Čechách, které mají v pěstování vinné révy staletou tradici. Nejznámější středočeská města vínu zaslíbená jsou Mělník a Kutná Hora. Nenechte se ovšem mýlit, kvalitní víno umí vyrobit také u Slaného i na Karlštejně.

11. LISTOPADU

(11:00-19:00) - Otevírání svatomartinských vín a svatomartinské hody v klášteře sv. Voršily - Vinné sklepy Kutná Hora

Na Martina by bylo téměř hříšné neochutnat svatomartinské víno. Jednou z tradičních akcí svého druhu jsou také Svatomartinské hody v Kutné Hoře konající se v jedinečném prostředí kláštera sv. Voršily. Kromě svatomartinského budou připravena i mladá vína, lokální pochutiny a husí speciality. Užít si můžete i živou hudbu anebo přednášky. Více zde.

(od 11:11) - Slavnost Svatomartinských vín v Karlštejně

Svatomartinskou husičku i další dobroty můžete ochutnat na této speciální akci. V hlavní roli bude samozřejmě Svatomartinské víno. Atmosféru dotvoří krásné zvuky cimbálu. K poslechu a tanci bude hrát cimbálová muzika Žandár. První láhev se otvírá v 11.11 hod. Navštivte sál restaurace U Janů.

2. PROSINCE

(10:00-18:00) – Ochutnávka lahvových vín – Vinařství Kvíc u Slaného

První prosincovou sobotu můžete prožít ve vinařství. Jestliže se pro výlet rozhodnete na poslední chvíli, je to v pořádku. Degustace lahvových vín Vinařství Kvíc totiž není řízená, proto není třeba dělat si rezervaci. Za vzorky se bude platit formou žetonů. K vínům bude také připraveno drobné občerstvení.

Vinařská akce v Mělníku

U příležitosti začátku adventu a rozsvěcení vánočního stromu v Mělníku se na náměstí Míru koná přehlídka nových vín mělnických vinařů ročníku 2023.

ADVENT I KONEC ROKU

Zhruba 40 km od Kutné Hory směrem k Praze, kousek od Českého Brodu, se nachází rodinné Vinařství Klučov. Kromě krásného sklepa nedávno otevřeli vinotéku v Kolíně – (ne)Vinný bar Kolín. Během Adventu mají připraveno několik akcí – každou adventní neděli, první v Kolíně na náměstí, druhou, třetí a čtvrtou přímo u nich, v Klučově ve sklípku a před ním, můžete degustovat jejich víno. A poslední den v roce si s nimi můžete zažít Silvestrovské ladění – 31. 12. od 14:00-20:00.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.