recepty  

Vinná polévka a sázená vejce

Vinná polévka a sázená vejce

05.05.2014 Redakce

Co vyzkoušet například sázené vejce s grilovanou slaninou nebo vinnou polévku s treskou?

Sázené vejce s grilovanou slaninou a opečeným toastem

jidlo

Suroviny:

2 vejce

2 plátky anglické slaniny

1 toast

sůl, pepř

lžíce másla

hladkolistá petržel

Postup:

Na pánvičce rozpustíme máslo a rozklepneme vejce. Smažíme cca 4 min, mezitím předehřejeme troubu (horkovzdušnou) na 220°C, plech vyložíme pečicím papírem, který poklademe plátky slaniny. Přibližně 6 minut necháme nasucho grilovat, dokud slanina nebude „do křupava“. Na pánvičce nasucho opečeme toast a potřeme přepuštěným máslem. Volská oka dochutíme hrubou solí a čerstvě namletým černým pepřem a ozdobíme nasekanou hladkolistou petrželí.

jidlo2

Recept na vinnou polévku s bílou treskou (6 porcí)

Suroviny:

150 g slaniny na kostičky

1 cibule na kostičky

1 pórek na kolečka

2 stroužky česneku

4 lžíce hladké mouky

1 a 1/2 lžičky čerstvého tymiánu

1 bobkový list

1 šálek bílého suchého vína

700 g brambor na kostky

2 šálky mléka

1 šálek 33% smetany

sůl

bílý pepř

6 šálků rybího vývaru

700 g bílé tresky

snítka hladkolisté petržele

olivový olej extra virgin na smažení tresky

Postup:

V hrnci osmahneme slaninu a přidáme cibuli, pórek, restujeme 4-6 min. Přidáme česnek nasekaný na plátky, mouku a tymián, restujeme, dokud mouka nezezlátne. Přidáme víno, vývar, bobkový list a brambory. Přivedeme k varu a zmírníme oheň, vaříme 20-30 min, přilijeme smetanu a mléko, vaříme dalších 10 min. Dochutíme solí a bílým pepřem. Tresku nakrájíme na kostky a restujeme pár minut na rozpálené pánvi s olivovým olejem. Na talíři polévku ozdobíme orestovanou treskou a nasekanou petrželí.

 

Prvotřídní kvalita a čerstvost ingrediencí, skvělá chuť jídel, přívětivá atmosféra, individuální přístup, vše 100 % domácí... Tahle stručná charakteristika vystihuje podstatu úspěchu rodinného bistra Sweet & Pepper DAYS  v Anglické 19 na Vinohradech, které každý den nabízí jídla do ruky či na vidličku: vaječné snídaně, polévky, sendviče, burgery, hot dogy, pasty a mnoho dalších sladkých i slaných domácích dobrot, jak ostatně předznamenává název bistra.  

Jídlo si zákazníci mohou odnést i s sebou, v úhledné, 100 % recyklovatelné krabičce, aniž by zaplatili cokoliv navíc. Denní menu, zahrnující vše od snídaně přes svačinu, oběd i večeři, je inspirováno tradičními rodinnými recepty, mezinárodní kuchyní a samozřejmě aktuální sezónou.


Mohlo by vás zajímat

Salátová omáčka z Kunovic s krajancem

29.08.2014 | Krajový recept ze Slovácka.

Hovězí krk na houbách

13.03.2015 | Recept připravil a uvařil Marek Šalanský, student 2. ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.

Čočka s jarním lupením

15.05.2015 | Mám ráda úplně všechny luštěniny. A ještě raději na studeno. Nikdy je nezahušťuji moukou a nejraději vytvářím rozličné saláty. Přidaná zelenina, a to jak čerstvá, tak nakládaná, je pokaždé jiná. Málokdy udělám dva stejné, přesto jsou si vždycky přinejmenším vzdáleně podobné. Myslím, že tajemství lahodnosti mých luštěninových výtvorů spočívá v tom, že nešetřím olejem ani kořením.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.