recepty  

Hovězí krk na houbách

Hovězí krk na houbách

13.03.2015 Pavel Hanuška

Recept připravil a uvařil Marek Šalanský, student 2. ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.

Doba přípravy: 120 minut, pro 4 osoby        

Ingredience: 800 g hovězího krku, 1 mrkev, 1 petržel, ½ celeru, 1 cibule, ½ kg čerstvých hub, sůl, bílý pepř, kmín, olej, máslo, hladká mouka, ½ l smetany, ½ l mléka, ocet a bylinky na dochucení, 300 g zelených fazolek, špek

Postup: Maso nakrájíme na asi 200 g porce. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme nahrubo a na oleji zprudka osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Když se voda vaří, vložíme maso, aby se maso zatáhlo. Vaříme do změknutí asi 2 hodiny. Rozpustíme 100 g másla a přidáme 3 lžíce mouky a zarestováním uděláme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a smetanou a provaříme. Nakrájené houby zprudka orestujeme na másle, ochuceném solí, bílým pepřem, nadrceným českým kmínem, případně bylinkami (například tymiánem). Vložíme do omáčky a dochutíme kapkou octa. Pokud by omáčka byla moc hustá, můžeme ji naředit vývarem z masa. Podáváme s prudce na špeku orestovanými fazolkami. Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo šťouchané brambory.

foto Pavel Hanuška


Mohlo by vás zajímat

Králík na řebříčku

18.05.2015 | S jakým kvítím to králíkovi sluší v létě? Nahořklá chuť řebříčku okouzlí dospělé strávníky, ale pokud chcete králíka servírovat dětem, upravte poměr řebříčku a medu ve prospěch medu. Inspirací jsou svahy Středozemí, kde se dá každé býlí použít jako koření. Pečené maso lze jíst i studené.

Domácí kečup

29.08.2014 | Jak si doma připravit jednoduchý rajský protlak nebo ochucený kečup?

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.