recepty  

Salátová omáčka z Kunovic s krajancem

Salátová omáčka z Kunovic s krajancem

29.08.2014 Renata Reihserová

Krajový recept ze Slovácka.

Do hrnce vložíme větší hrst sádla nebo 1 dcl oleje, pět lžic hladké mouky, uděláme světlou jíšku, přidáme vlažnou vodu a rozředíme do požadované hustoty dle vlastní obliby. Přidáme lžičku octa, osolíme, aby jíška byla sytější a výraznější. Omytý hlávkový salát natrháme na menší kusy a vmícháme do bešamelu, aby se jím listy obalily. Zalijeme studenou smetanou na vaření nebo kysanou. Podáváme bez masa, s krajancem nebo hrnkovým knedlíkem.

Krajanec

Ingredience: hladká mouka, trochu mléka, 1 vejce, jeden bílek, trochu prášku do pečiva, máslo na potření

Postup: Suroviny vymísíme, těsto rozválíme na asi 2 cm tlustý plát, potřeme máslem, přeložíme a rozválíme. Tento postup zopakujeme třikrát, poté položíme na vymazaný plech a pečeme dorůžova při 180°C.


Mohlo by vás zajímat

Čočka s jarním lupením

15.05.2015 | Mám ráda úplně všechny luštěniny. A ještě raději na studeno. Nikdy je nezahušťuji moukou a nejraději vytvářím rozličné saláty. Přidaná zelenina, a to jak čerstvá, tak nakládaná, je pokaždé jiná. Málokdy udělám dva stejné, přesto jsou si vždycky přinejmenším vzdáleně podobné. Myslím, že tajemství lahodnosti mých luštěninových výtvorů spočívá v tom, že nešetřím olejem ani kořením.

Vepřové ramínko na kmínu s nastavovanou kaší

23.03.2015 | Ramínko pro vás připravil Marek Šalanský, student druhého ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.

Hovězí krk na houbách

13.03.2015 | Recept připravil a uvařil Marek Šalanský, student 2. ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.