Veterináři umožní prodej drůbeže do malochovů - ale pod těmito pravidly

Veterináři umožní prodej drůbeže do malochovů - ale pod těmito pravidly

05.02.2021 Jana Čiháková

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že od 15. února dochází ke změně mimořádných veterinárních opatření platných pro celou Českou republiku v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na jejím území. Na základě odborného posouzení situace a diskuse s chovatelskými svazy od poloviny měsíce dojde ke zmírnění zákazu prodeje živé drůbeže a jejích přesunů z evidovaných do neevidovaných chovů.

Prodej a přesuny budou možné, ale pouze za dodržení striktních pravidel biologické bezpečnosti. Až do výše uvedeného data je stále prodej živé drůbeže do neevidovaných chovů zcela zakázán.

Prodat nebo dodat neevidovanému chovateli z  evidovaného chovu bude možné maximálně 500 kusů živé drůbeže. Kupující i prodávající budou muset uchovávat doklady týkající se prodeje nebo dodání drůbeže po dobu jednoho měsíce. Každý zahájený prodej z hospodářství bude nutné ze strany prodávajícího chovatele předem hlásit místně příslušné krajské veterinární správě a to nejpozději 24 hodin předem.

Obdobná pravidla budou kromě prodejců platit také pro schválené přepravce, kteří budou muset o zahájení rozvozu živé drůbeže informovat KVS opět 24 hodin předem. Zároveň budou muset předložit plán rozvozu. Povinnost uchovávat po dobu jednoho měsíce obchodní doklady týkající se rozvozu a ty na vyžádání předložit veterinárním inspektorům se bude vztahovat i na přepravce.

Potvrzená ohniska nákazy

„Cílem změny opatření je umožnit komerčním chovům v začínající sezóně pro ně ekonomicky významný prodej a drobnochovatelům naopak nákup drůbeže pro jejich chovy, a přitom neohrozit vývoj nákazové situace v zemi,“ vysvětlil změnu ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Zákazy svodů, výstav a trhů živé drůbeže a ptáků jakož i zákaz chovat drůbež ve volném výběhu u evidovaných (větších komerčních) chovů zůstává nedotčen.

V České republice byly od začátku roku potvrzena tři ohniska ptačí chřipky v drobnochovech drůbeže, ve třech případech byla nákaza potvrzena také u volně žijících ptáků. O zhoršující se nákazové situaci v Evropě svědčí také informace ze zahraničí. Počet od začátku roku nově vyhlášených ohnisek v chovech drůbeže a ptáků se přiblížil čtyřem stovkám. Ve více než 130 případech nahlásily země EU výskyt nákazy u volně žijícího ptactva.

Zdroj: SVS, foto shutterstock 


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.