SUCHO  vinice  víno  

VĚDCI PŘIŠLI NA ZPŮSOB, JAK OCHRÁNIT VINICE PŘED SUCHEM: ROSTLINY MEZI ŘÁDKY

VĚDCI PŘIŠLI NA ZPŮSOB, JAK OCHRÁNIT VINICE PŘED SUCHEM: ROSTLINY MEZI ŘÁDKY

06.09.2023 Jana Čiháková

Ochranu vinohradů před suchem i půdní erozí může pomoci zajistit speciální zelená směs rostlin zasetá mezi řádky vinohradu. Tento postup vyvinula skupina Bohemia Sekt ve spolupráci s odborníky z Mendelovy univerzity a využívá jej na svých vinohradech. Jak prokypřovací směs funguje, dnes zástupci skupiny a odborníci ukázali novinářům.

"Prokypřovací směs slouží jednak jako zelené hnojení do vinohradu, ale hlavně je složená z druhů rostlin, které mají mohutný kořenový systém. Když ji vysejeme do meziřadí vinice, rostliny svými kořeny půdu přirozeně prokypřují, což odstraňuje škodlivé utužení půdy," řekl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.

Směs zahrnuje jetel, ředkev nebo pohanku. Větší množství rostlin v půdě vinici ochlazuje, prokypření pomáhá lepšímu vsakování vody a brání také erozi při silných deštích. Na jaře nebo na podzim se pak rostliny zapraví do půdy a slouží jako zelené hnojivo.

Projekt ozelenění meziřadí je dlouhodobý. "Celkové množství dešťových srážek na Moravě je každý rok podobné, přesto voda v hlubších sférách půdy ubývá. Místo mírného deště často přicházejí prudké lijáky a voda se nestačí vstřebat. Odteče pryč a rostlina trpí suchem dál. Budeme pozorně sledovat stav rostlin a půdy a průběžně vyhodnocovat výnos a kvalitu vždy v porovnání s vinici v konvenčním způsobu hospodaření," uvedl ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt Libor Výleta.

Skupina Bohemia Sekt je největším zpracovatelem moravských hroznů a ve svých vinohradech testuje různé udržitelné vinohradnické postupy. Využívá například kompost z odpadu, který vzniká při lisování hroznů nebo namísto insekticidů využívá dravé roztoče, kteří likvidují škodlivé roztoče na révě. Testuje také vliv ultrafialového záření na ochranu vinic.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.