06.09.2023 Jana Čiháková
Ochranu vinohradů před suchem i půdní erozí může pomoci zajistit speciální zelená směs rostlin zasetá mezi řádky vinohradu. Tento postup vyvinula skupina Bohemia Sekt ve spolupráci s odborníky z Mendelovy univerzity a využívá jej na svých vinohradech. Jak prokypřovací směs funguje, dnes zástupci skupiny a odborníci ukázali novinářům.
"Prokypřovací směs slouží jednak jako zelené hnojení do vinohradu, ale hlavně je složená z druhů rostlin, které mají mohutný kořenový systém. Když ji vysejeme do meziřadí vinice, rostliny svými kořeny půdu přirozeně prokypřují, což odstraňuje škodlivé utužení půdy," řekl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.
Směs zahrnuje jetel, ředkev nebo pohanku. Větší množství rostlin v půdě vinici ochlazuje, prokypření pomáhá lepšímu vsakování vody a brání také erozi při silných deštích. Na jaře nebo na podzim se pak rostliny zapraví do půdy a slouží jako zelené hnojivo.
Projekt ozelenění meziřadí je dlouhodobý. "Celkové množství dešťových srážek na Moravě je každý rok podobné, přesto voda v hlubších sférách půdy ubývá. Místo mírného deště často přicházejí prudké lijáky a voda se nestačí vstřebat. Odteče pryč a rostlina trpí suchem dál. Budeme pozorně sledovat stav rostlin a půdy a průběžně vyhodnocovat výnos a kvalitu vždy v porovnání s vinici v konvenčním způsobu hospodaření," uvedl ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt Libor Výleta.
Skupina Bohemia Sekt je největším zpracovatelem moravských hroznů a ve svých vinohradech testuje různé udržitelné vinohradnické postupy. Využívá například kompost z odpadu, který vzniká při lisování hroznů nebo namísto insekticidů využívá dravé roztoče, kteří likvidují škodlivé roztoče na révě. Testuje také vliv ultrafialového záření na ochranu vinic.
| Potravinářský svět dennodenně generuje nové informace a to je také jedna z věcí, která jej staví na seznam nejdynamičtějších odvětví vůbec. Problematika potravin, jejich přínos, kvalita, ale i všechny zajímavosti s nimi spojené, jsou tak rozsáhlou kategorií, že každé číslo stojíme před rozhodnutím, které příspěvky upřednostnit, abychom je vměstnali na 48 tiskových stran.
23.07.2024 | Výrobce šumivých vín Bohemia Sekt získal pět zlatých a jednu stříbrnou medaili na mezinárodní vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se letos konala v Itálii. Do soutěže poslal sedm vzorků, předčil tak i řadu vín z Francie či vinařských zemí z amerického kontinentu. V tiskové zprávě to řekl enolog a hlavní sklepmistr Josef Švéda.
25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.