Vědci pracují na výrobě nízkotučné čokolády plné chuti

Vědci pracují na výrobě nízkotučné čokolády plné chuti

08.04.2013 ČTK

Chemikům se podařilo přijít na způsob, jak omezit tuky v čokoládě tak, aby neztratila svou charakteristickou jemnou chuť. Americká chemická společnost, která o novince pocházející z Británie informovala, tvrdí, že základem úspěchu je želatina používaná v potravinářství.

Nízkotučná čokoláda se už sice vyrábí, ale chuťově se bohužel nedá s tou běžnou srovnat. Sametové chuti se při normální přípravě dosáhne emulsí - důsledným smícháním ingrediencí, které se jinak samovolně nesměšují, například voda s olejem. Sametové chuti normální čokolády se dociluje emulsí kapek tuku s pevnými ingrediencemi. Nahradit tuk je nesnadné. Jakákoli jiná látka musí být v malých kapkách, které v čokoládě zůstanou dobře rozptýlené při zahřátí a pak i po zchlazení. Stefan Bon z Warwické univerzity tvrdí, že pro zachování jemné chutě je nezbytné, aby tyto částice byly menší, než je polovina tloušťky lidského vlasu.

čokoláda

První pokusy o náhradu tuku v emulsi publikovala Warwická univerzita loni. Použity byly vysrážený křemičitan a chitosan, schopný vázat na sebe některé látky. Získává se z chitinu, obsaženého v kostrách korýšů. Aby se dosáhlo rozpuštění těchto látek do potraviny, bylo zapotřebí přidat něco kyselého a vědci sáhli po ovocných šťávách. "Byla to kombinace ovoce s čokoládou a lidem to hrozně chutnalo. Pak se někdo zeptal, co by se stalo, kdyby se přidal alkohol. Pracovali jsme na tom usilovně v laboratořích a předpokládali jsme, že budeme schopni vyrobit jakési želé s příchutí vodky," vysvětlil Bon. Ukázalo se, že tento recept je snadnější a univerzálnější. Odbouraly se navíc obavy z následků konzumace křemičitých látek byť v minimálním množství. Bon dodal, že s využitím těchto nových postupů by se dal v čokoládě omezit také cukr a že metoda vůbec otevírá zcela novou technologii k výrobě sladkostí.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.