V létě si hýčkejte žaludek

V létě si hýčkejte žaludek

14.07.2014 Renata Reihserová

Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.

Především o tyto orgány bychom se tedy měli náležitě starat. A to zejména tím, co budeme v letních měsících konzumovat.

Nepřetěžujme organismus   

Při sestavování jídelníčku musíme přihlédnout i k tomu, že u nás bývá poměrně vysoká teplota a relativně nízká vlhkost vzduchu. Tyto dva faktory představují určitou zátěž pro organismus, a tak bychom se měli snažit jeho fungování maximálně usnadnit.

Během letních měsíců je rozumné jíst odlišně od ostatních ročních období. Základem stravy v létě by měly být nejlépe obiloviny, především ty více ochlazující. Takovou obilninou je např. kukuřice (kukuřičná polenta), rýže, zvláště dlouhozrnná, oves, ale i ječmen a velké množství zeleniny. Když je nám horko, většina z nás jednoduše sáhne po suché a studené stravě v podobě pečiva, uzenin a sýrů. K tomu si přikousneme pár rajčat, hlávkový salát nebo okurku a myslíme si, že to stačí. Zkrátka se nám zdá, že v létě nemusíme jíst teplé pokrmy. To je ale omyl. Právě vyšší konzumace suché a tzv. zchlazující stravy a mléčných výrobků vede k výraznému oslabení zažívání a k následným trávicím potížím, jakými jsou nadýmání, plynatost a křeče v oblasti žaludku.

jidlo

Presovaný salát

Základní složkou správné letní stravy je zelenina. Už málokdo ale ví, že i v létě bychom si zeleninu měli pro lepší stravitelnost tepelně upravit, i když jen krátce. V kuchyni při přípravě jídel je dobré více používat napařování, blanšírování a krátké vaření. Pokud možno zeleninu nepečeme, ani ji nefritujeme. Tuto úpravu bychom měli v létě používat jen zcela výjimečně.

Nejlepší je konzumovat zeleninu syrovou, především pak listovou. Nesmíme zapomenout ani na zeleninu  mléčně kvašenou a na presované saláty. Ty se dělají tak, že nastrouháme nebo nakrájíme zeleninu, trochu ji nasolíme, na několik hodin zatížíme a uložíme do chladu. Tím zelenině neubereme na ochlazujícím a osvěžujícím charakteru, spíš naopak, a k tomu ještě zvýšíme její stravitelnost a využitelnost.

zelenina

Kulatá má přednost

Co se týká druhů zeleniny, je lepší jíst více zeleniny zelené a také kulaté. Přidání listové (tj. zelené) zeleniny do jídelníčku má rozhodující vliv na růst imunitních buněk, které udržují střeva v dobré kondici. Podstatně méně než v zimě konzumujeme zeleniny kořenové. Ti, kteří svému tělu chtějí udělat během letních horkých dnů opravdu dobře, mu budou vařit! A ačkoliv se to může zdát divné, v létě našemu tělu dělají dobře zeleninové ratatouille polévky, zeleninová rizota, dušená zelenina, antipasta nebo ovocné krátce dušené kompoty. To všechno je totiž správné! Tyto zeleninové pokrmy velmi výrazně přispívají k tvorbě kvalitních tělních tekutin, které nás chrání před vysoušením.

piknik

S grilováním opatrně

Ve vedrech musíme od přehřátí chránit především srdce a právě zvlhčující pokrmy jsou nejúčinnější. Z jídelníčku nevynecháme ani maso. Jednou za čas třeba i grilované, ale neměli bychom to přehánět. Zvolme spíš lehká a dobře stravitelná masa, jaká mají třeba ryby a drůbež.

Typicky letní obilninou je pohanka nebo žito, ze zeleniny pak rajčata, cukety, papriky, lilek a okurky. Z ovoce to jsou především bobuloviny a všechny druhy bylinek, které bychom měli přidávat pokud možno do každého pokrmu. Vyloženě letní maso je jehněčí. Pokusme se v našem letním jídelníčku redukovat velké množství ledových nápojů. Nejlepší pro organismus je nahradit je mátovým nebo meduňkovým čajem a zeleninovými pokrmy. Doporučený denní příjem tekutin pro dospělého člověka je 2,5 až 3 litry denně, závisí ale na momentální fyzické zátěži.

 3

Ovoce jako dezert

V letních měsících konzumujeme více ovoce i zeleniny, přijímáme tím více vitamínů a minerálů v potravě než jindy. A pokud nepřeženeme pobyt venku, pak i sluneční paprsky nám dávají jen to dobré. Navíc je doba dovolených a tím máme víc příležitostí k odpočinku a relaxaci, a tak je pro nás letní období velmi příjemné. Proto si ho opravdu vychutnejme!

deti

RECEPTY

 

Ratatouille

1

Ingredience: 1 lilek, 2 menší cukety, 3 papriky, 5 rajčat, 2 cibule (nejlepší jsou šalotky), olivový olej, čerstvá bazalka, sůl, pepř

Postup: Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Potom ho omyjeme a osušíme. Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semínek. Použijeme-li cherry rajčátka, pak je neloupeme. Na olivovém oleji zpěníme cibulku a přidáme ostatní nakrájenou zeleninu. Osolíme, opepříme a dusíme asi ½ hodiny. Neměla by nám vzniknout kaše. Nakonec vmícháme čerstvou bazalku. Můžeme použít i oregano nebo tymián.

Rajčatový salát s polními lístky  

Ingredience: 4 velká zralá a šťavnatá rajčata, 1 lžíce nadrobno nasekaného popence, 1 lžíce nadrobno nasekaných listů jitrocele, 1 hrst ptačince žabince, 1 hrst květů sedmikrásky, 1 lžička francouzské hořčice, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa balsamico, pepř mletý, sůl

Postup: Omyjeme a nakrájíme rajčata, připravíme zálivku z hořčice, olivového oleje, octa, pepře a soli. Rajčata promícháme se zálivkou, přidáme nasekaný popenec, lístky jitrocele, ptačinec a květy sedmikrásky.


Mohlo by vás zajímat

5 rad, jak o Velikonocích nepřibrat

08.04.2014 | Jak si svátky jara užít a přitom se vejít do kalhot?

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.