Uzené ve Valticích – ideální víkendový výlet

Uzené ve Valticích – ideální víkendový výlet

20.02.2014 Redakce

Valtice provoní o víkendu uzené.

Kdy: 1. a 2. března 2014

Kde: Valtice na jižní Moravě

Web: www.moravskeuzene.cz

Hlavní město vína Valtice provoní o víkendu 1. a 2. března moravské uzené. Na náměstí se konají historicky první Slavnosti moravského uzeného, kde bude soutěžit o titul Nejlepší moravské uzené šest vyhlášených mistrů uzenářů z celé Moravy. Masopustní a zabíjačkové speciality budou vinaři snoubit s místními vzorky. Návštěvníky čeká i kuchařská show, řeznická škola a spousta folklorní muziky.

uzene

Každý návštěvník dostane ke vstupence ovarovou polévku zdarma a možnost ochutnat šest soutěžních vzorků uzeného. Svému favoritovi může vhodit hlas a stát se tak členem veřejné poroty, která rozhodne o titulu Nejlepší moravské uzené Valtic 2014. „V Brně byla konkurence veliká. Všechny uzenářské firmy si totiž zakládají na kvalitě surovin, nepoužívají éčka a udí podle tradičních receptur. Kromě klasického uzeného jsou k dostání domácí šunky, fermentované i klasické klobásky, slaniny a zabíjačkové speciality,“ řekl k uzenářské nabídce organizátor Pavel Pichler z ECEATu.

Kotle s ovarem, udírny s krkovičkou a ohýnky na opékání špekáčků. Návštěvníkům bude speciality servírovat festivalová restaurace farmy EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. „Na jídelním lístků bude vynikající moravské uzené se zelím z Tuřan, speciální farmářské klobásky nebo oblíbený zabíjačkový gulášek. Vše poctivě a s láskou navařeno,“ řekl ředitel farmy Michal Burian.

Vysokou gastronomii bude prezentovat MyHotel z Lednice, který se postará o kuchařskou show. Ve třech blocích představí uzené v tradičním i moderním kabátku, v sezónním menu i tak, jak ho používá světová kuchyně. Po skončení bude možnost připravované pokrmy ochutnat. Návštěvníci se mohou naučit porcovat sele. Ukazovat jim to bude na workshopu řezník Vojtěch Kuřátko z uzenářství Sláma z Velké Bíteše. Čas od času musí řezník také kontrolovat udírnu a ochutnávat s ním mohou i návštěvníci slavnosti.

K Moravě patří folklor. K degustaci zahraje cimbálová muzika Rebend, místní dětská cimbálka Valtičánek a přijedou i folkloristé z Rakouska ze Schrattenbergu. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi. Na programu je dětské divadelní představení, po celý den se budou moci nejmenší zúčastnit i pátrací buřtíkové hry. V areálu bude dětská mini ZOO a velkým zážitkem je opékání zakoupených klobásek. Bude také zpřístupněn Zámek Valtice (za běžné vstupné). Návštěvníci mohou zajít i do Muzea železné opony. Každý návštěvník se může zúčastnit také lákavé tomboly.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.