Už jste někdy jedli rizoto s řepou? Vyzkoušejte, nebudete litovat

Už jste někdy jedli rizoto s řepou? Vyzkoušejte, nebudete litovat

02.07.2020 Jana Čiháková

Hlídáte si životosprávu - zaměřujete se na správný poměr cukrů, tuků a bílkovin ve stravě? Podívejte se na stránky STOBklubu. Jsou tu skvělé nízkokalorické recepty. Nás zaujalo například toto rizoto.

Ingredience

10 ml řepkového oleje, 50 g parmezánu, 1000 ml zeleninového vývaru, 200 ml suchého bílého vína, 120 g šalotky, 350 g červené řepy, 370 g rýže Arborio, sůl, pepř a tyminán dle chuti

Postup

Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (dobře to jde škrabkou na brambory). Na větší pánev dáme řepkový olej, přidáme plátky řepy a restujeme asi 5 minut na středním plameni. Poté přidáme na drobno nakrájenou šalotku nebo červenou cibuli. Restujeme dalších 5 - 7 minut.

K zelenině přidáme rýži Arborio, krátce zarestujeme a zalijeme dvěma deci suchého vína. Víno necháme vyvařit a poté zalijeme směs asi třetinou zeleninového vývaru. Vývar necháme vyvařit a rýži znovu zalijeme a promícháme. Takto opakujeme dokud není rýže hotová a dokud nemá směs krémovější konzistenci. Rizoto by určitě nemělo být suché.

Na závěr úplně ztlumíme plamen a přisypeme parmezán, který by se měl v rizotu rozpustit, zamícháme a ochutnáme. Výslednou směs bude potřeba pravděpodobně dochutit solí a pepřem (záleží na síle vývaru, který použijete), můžete přidat i bylinky. Rizoto můžete podávat jako přílohu například k rybě.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.