Už je čas na houbovku! Recept uvnitř!

Už je čas na houbovku! Recept uvnitř!

24.08.2021 Jana Čiháková

Do vydatné polévky, které zahřeje, lze použít jakékoliv houby - hřibovité, lišky, bedly, masáky. Jen žampiony se moc nehodí.

Ingredience: 

500 g čerstvých nebo sušených lesních hub, kmín, sůl, 1 cibule, 500 g brambor, 50 g másla, 40 g hladké mouky, 1 balení smetany ke šlehání, zelená petrželka

Postup: 

Pokud pracujeme s houbami sušenými, povaříme je nejdříve 15 minut a dalších 15 minut je necháme ve vodě stát. Čerstvé houby očistíme, nakrájíme svisle na plátky, vložíme do hrnce s nakrájenou cibulí na kostičky, přidáme sůl, kmín, 20 g másla a podusíme pod pokličkou, dokud houby nezměknou. Občas zamícháme. Poté dodáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a zalijeme litrem vody. Vaříme do změknutí brambor. Připravíme si světlou jíšku z másla a hladké mouky, zalijeme ji 200 ml studené vody. Hotovou jíškou zahustíme vývar a 15 minut povaříme za občasného míchání. Následně odstavíme z plotny a vmícháme smetanu. Podle chuti osolíme, ozdobíme zelenou petrželkou.

Zdroj archiv, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.