Uho mizí z nemocnic, někde už je na výběr i ze tří jídel

Uho mizí z nemocnic, někde už je na výběr i ze tří jídel

02.12.2019 Jana Čiháková

Pobyt v nemocnici rozhodně není nic příjemného, pacientům jej bohužel moc neusnadňuje ani to, co dostanou na stůl. Zeleninová polévka z oběda mnohdy poslouží i jako hlavní ingredience večeře – stačí ji jen trochu zahustit. V posledních měsících ale pacientům svítá naděje. Tlaky na skladbu jídelníčku už jsou natolik velké, že se v některých nemocnicích blýská na lepší časy.

Vařit velkokapacitně je opravdu těžká disciplína, nicméně to jako omluvenka, proč strava v nemocnici vyhovuje jen 20procentům pacientů, nestačí (navíc jde o osoby starší 65 let, dětem, dospívajícím a dospělým zpravidla nechutná vůbec). I když bychom se ale chtěli zcela oprostit od chuťových preferencí, nelze ji považovat ani za ukázkově zdravou. Je to cca rok, co sociálními sítěmi začala obíhat fotka s jídelním vozíkem plným koblih. Namířeno měla na dětské pooperační oddělení. Z koblih se stal fenomén, který ve finále vyvěsily na svou zeď tisíce uživatelů Facebooku… a komentáře se jen hrnuly.

Tvrdě se proti tomu ohradila i řada lékařů. Jako z prvních například MUDr. Soňa Hamousová známá jako Doktorka v ofsajdu (dle názvu blogu, pozn. red.:): „Dokud budeme pacientům ladit jejich zdraví k léčbě takovouto výživou, změn k lepšímu se nedočkáme. Často a většinově jsou jídelníčky pacientů v nemocnicích podobné. Nedávno pan Prof. Zadák říkal v nějakém rozhovoru, že strava v nemocnicích vede v podstatě k podvýživě. Ano, chybí často velmi podstatné nutrienty, které vedou k lepšímu hojení organizmu.“

Ministerstvo začalo jednat

Situace znepokojila i lékaře funkční medicíny MUDr. Jana Vojáčka. Ten dokonce veřejně vyzval přímo ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s tím, že výdaje na léčbu epidemie chronických onemocnění neustále rostou a zda by nemohl jako první z ministrů vytvořit program skutečné prevence chronických civilizačních onemocnění. „Dokud bude kobliha považována za racionální způsob stravování, tak se zde trend nárůstu chronických onemocnění nemůže změnit,“ napsal také. Ministerstvo zareagovalo rychle, Adam Vojtěch přistoupil k jednání a přislíbil stanovení alespoň základních standardů – pro přímo řízené nemocnice půjde o metodický pokyn, krajské nemocnice dostanou alespoň doporučení.

Aktuální situace se mapuje už rok, porovnávají se také možnosti se zahraničím ve snaze najít prostory ke zlepšení. To by se mělo týkat nejen jídla, ale i edukace o zdravé výživě. Díky prvnímu českému think-tanku Globopol, který se zaměřuje na otázky výživy a zdravotní prevence, se začíná pomalu odkrývat i řešení. Globopol totiž do realizace uvádí projekt přímo s názvem Nemocniční strava. „Připravujeme dotazníky pro české i zahraniční nemocnice, kde už se výživa nějakým inovativním způsobem řeší. Současně hledáme nemocnice a zdravotnická zařízení, která se chtějí zapojit do praktického testování zlepšení stravy – stačí i jen v omezeném časovém rozsahu v průběhu roku a s omezeným počtem pacientů,“ říkají jeho zástupci.

Olomouc ukáže, kam mají směřovat další kroky

První nemocnicí, která se do projektu zapojila, je Fakultní nemocnice Olomouc (FN Olomouc). Právě ta má ukázat, zda je mimo jiné možné vměstnat kvalitní a chutnou stravu do nemocničního surovinového limitu stanoveného na 70 korun. Řada nemocnic se totiž hájí právě finančním omezením. Jejich vedení pak tvrdí, že výživově hodnotnější kuchyně je nákladná a peníze v nemocnicích scházejí. Podle některých vyjádření má pravidelná strava o třech chodech denně přijít na 150 korun „na hlavu“. Řada specialistů, mimo jiné i figurujících v roli odborných garantů Globopolu, však otázku financí nepovažuje za hlavní problém.

Za stejné peníze lze pacientům servírovat salát z quinoou, červenou řepou a rukolou, jogurt s kroupami a ovocem, zeleninové stripsy s dipem i chutně připravené kuřecí maso s jasmínovou rýží na indický způsob – tedy pokrmy, které se dobře tráví a obsahují kvalitní nutrienty, namísto velkého množství pečiva, sladkých tvarohů, knedlíků na slaný i sladký způsob, moukou zahušťovaných polévek, omáček a polotovarů.  

Například racionální menu podle hlavní sestry Andrei Drobiličové respektuje zdravý výběr potravin s preferencí například celozrnných surovin, cereálií, ryb, luštěnin, zeleniny a ovoce. Hospitalizovaní pacienti i dospělí doprovázející své nemocné ratolesti na dětské klinice si mohou vybírat dokonce ze tří jídel, a to pomocí webové aplikace. "Výběr ze tří alternativ nabízí vždy jedno vegetariánské jídlo bez masa a další dvě vycházející z odborných doporučení pro racionální výživu," uvedla Drobiličová. "Druhé racionální menu přitom představuje spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů v nemocnici," dodala. V dalších etapách projekt počítá i s možností dát pacientům na výběr nadstandardní menu s příplatkem. Zřízena by měla být také jídelna pro mobilní pacienty s bufetovou nabídkou pokrmů.  

Zatím vše funguje podle plánů, pacienti reagují velmi dobře a změnu stravování vítají. Zdá se tedy, že světlo na konci tunelu začíná je jasnější a v průběhu následujících let projde nemocniční menu reformou i v celé řadě dalších zařízení.

 


Mohlo by vás zajímat

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.