Třetina potravinářských podniků nestihne otestovat všechny zaměstnance

Třetina potravinářských podniků nestihne otestovat všechny zaměstnance

15.03.2021 Jana Čiháková

Třetina potravinářských podniků nestihne otestovat všechny zaměstnance do termínů, které stanovila vláda. ČTK to sdělili zástupci Potravinářské komory ČR. Komora sbírala informace od členů, půjde podle ní spíš o několik neotestovaných lidí.

Větší problémy bude mít několik procent podniků, kterým se nepovedlo sehnat testy, dodala mluvčí komory Helena Kavanová. Podle Agrární komory ČR jsou na tom zemědělské podniky podobně. Detailní informace z průzkumu mezi členy budou obě komory zveřejňovat v pondělí. Firmy podle Potravinářské komory ČR počítají s tím, že zaměstnanci bez testu nepřijdou do práce.

První kolo povinného testování na koronavirus měli podniky nad 250 zaměstnanců dokončit do pátku, podniky od 50 do 249 pracovníků mají na dokončení prvního testování čas do dneška.

Kavanová dodala, že informace jsou za všechny velikostní typy firem. "Většina firem uvádí, že zvládají nebo zvládnou otestovat všechny zaměstnance. Zhruba třetina však vládou stanovený termín pro testování zaměstnanců nestihne. Nepodařilo se jim včas zajistit testovací sady, vlastního lékaře nemají a v nejbližším testovacím centru není minimálně měsíc volný termín," uvedla. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala řeší problémy se zajištěním testů také zhruba třetina podniků.

Záchyty pozitivních pracovníků jsou minimální

Problémem je podle Kavanové komunikace s distributory testů, kteří nejsou schopni potvrdit termíny dodávek. "Některé podniky objednávají testovací sady od více dodavatelů v naději, že alespoň některé drazí včas," dodala.

Záchyty pozitivních pracovníků jsou podle ní minimální, v řádu jednotek. Více než třetina firem začala testovat dříve, některé už loni. "Obecně lze říci, že omezení, která ve firmách pozorujeme, nejsou způsobena právě probíhajícím testováním, ale pozitivními výskyty onemocnění covid19 a karanténám z dřívější doby a setrvání zaměstnanců doma kvůli ošetřování členů rodiny," upřesnila prezidentka komory Dana Večeřová.

Pokračování s testováním do budoucna je podle komory sporné, mimo jiné kvůli kvalitě antigenních testů, jejich ceně a dostupnosti. Pokud by se ale bez nich měl zavřít průmysl, je na místě je ponechat. "Zdá se, že testování ve firmách se nijak neprojevilo na denním nárůstu případů v ČR a argumentace, že zdrojem šíření nákazy, jsou výrobní podniky, se, alespoň v potravinářském průmyslu, nepotvrdila," dodala prezidentka.

Většina zemědělských i potravinářských společností využívá samotestování přímo v podniku. "Pouhá zhruba desetina firem podle našich informací posílá své pracovníky na testy do veřejných odběrových center," dodal Doležal.

Největší zemědělský zaměstnavatel koncert Agrofert, podle svého mluvčího Karla Hanzelky testování zvládl. "Žádný zásadní problém jsme při shánění testů nezaznamenali. Testy jsme sehnali v přijatelném čase tak, abychom dodrželi termín stanovený vládním nařízením a všechny potřebné zaměstnance otestovali," sdělil ČTK. Koncern zaměstnance do veřejných testovacích míst neposílal, záchyt pozitivních pracovníků byl podle něj minimální.

Více než 80 procent zemědělských a potravinářských podniků požaduje zařazení svých pracovníků do přednostní kategorie pro očkování jako součástí kritické infrastruktury státu, oznámili v tomto týdnu obě komory s odkazem na výsledky průzkumu, kterého se začátkem března zúčastnilo zhruba 1200 členů obou komor. Očkování proti onemocnění doporučí svým pracovníkům 91 procent podniků.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.