03.03.2023 Jiří Kopáček
Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.
U všech tepelně ošetřených mlék je garantováno, že jsou po mikrobiální stránce bezpečné a neobsahují žádné choroboplodné zárodky. V případě trvanlivého mléka se někdy šíří mýtus, že jeho trvanlivost je dána skutečností, že výrobek obsahuje konzervanty. To je však zásadní omyl. Při výrobě trvanlivého mléka se v žádném případě nesmějí do mléka žádné přídatné látky přidávat. Trvanlivosti je dosaženo výlučně díky tepelnému ošetření a také speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou konzervanty používány. Kratší doba udržitelnosti je dána pouze nižší teplotou ošetření.
Zejména pro děti a školní mládež jsou vyráběna také trvanlivá ochucená mléka. Vyrábějí se stejnou technologií jako mléka neochucená a jako ochucující složka se používá často příchuť vanilková, jahodová, banánová či čokoládová. Mimo vitamínů a minerálních látek obsažených v mléce mohou tyto výrobky obsahovat navíc řepný cukr (sacharózu) nebo hroznový cukr (glukózu), které dodávají tělu potřebnou energii a výsledný produkt dosladí. Konzumní mléka mohou být také obohacována vápníkem (např. ve formě mléčnanu vápenatého) a vitamínem D, důležitými pro zdravý vývoj kostí. Mlékárenský průmysl nabízí osobám s nesnáš
28.03.2022 | Spotřebitelé si mohou dnes vybrat ze skutečně široké palety džemů. Královskou korunu mezi oblíbenými příchutěmi ale stále drží ty jahodové a meruňkové. A právě na ty se zaměřila naše hodnotitelská komise. A protože se v minulosti objevily zprávy ohledně falšování ovocného podílu, hlavní otázka byla jasná. Nepřikrášlují si náhodou výrobci čísla při jeho stanovování?
30.05.2023 | Historie rodinného podniku sahá až do roku 1855, kdy Valašský rod Pilčíků započal svou cestu v řeznickém řemeslu. Majitel firmy MP Krásno Karel Pilčík zastupuje již pátou generaci řezníků. Své nadšení a zkušenosti, které zdědil především od svého otce a strýce, dál předává i svým dětem - synovi Karlovi mladšímu a dceři Pavlíně, kteří se zapojili do rodinné tradice a pokračují v jejím zachování.
01.11.2022 | Pribináček, Lipánek, Bobík, máček, Olmík a mnohé další, to všechno jsou názvy oblí- bených mléčných výrobků, na kterých si s radostí po- chutnávají děti, ale kterými nepohrdnou jako lahodným dezertem ani dospělí. Jak jsou na tom ale s obsahem kvalitních bílkovin a nemají až mnoho cukrů?