Články se štítkem: bakterie

PTAČÍ CHŘIPKA V MASE A VEJCÍCH: ČÍHAJÍCÍ NEBEZPEČÍ, NEBO NEBEZPEČNÁ FÁMA?

28.03.2023 | Zejména v souvislosti se šířením ptačí chřipky v chovech drůbeže v naší zemi se stala častou součástí zpráv o rizicích ptačí chřipky také teze, že jde o nemoc přenosnou na člověka. To mohlo minimálně v části spotřebitelů vzbudit obavy z kontaktu s drůbeží, například ve venkovských malochovech, a také obavy z konzumace masa a vajec. Ve skutečnosti se ale přenos ptačí chřipky na člověka v ČR dosud nikdy neprokázal, a plně průkazné nejsou ani případy přenosů této nemoci v jiných, zejména asijských teritoriích.

TESTOVALI JSME MLÉKO... A ODHALILI BAKTERIE

03.03.2023 | Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.

SZÚ VARUJE PŘED KAMPYLOBAKTERIEMI: MYTÍ MASA JE CHYBA!

21.11.2022 | Průjmovým onemocněním kampylobakteriózou, která se nejčastěji šíří kontaminovaným masem či vodou, onemocnělo v ČR za pět let přes 105 000 lidí, z nich více než 15 000 v posledním roce. Po covidu-19 a planých neštovicích jde o nejčastější infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve zprávě o šíření nemoci způsobené bakteriemi označovanými jako kampylobaktery.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: NA TRHU JSOU KLOBÁSY S LISTÉRIEMI

23.09.2022 | Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před italskými klobásami, které se prodávaly i v České republice. Je zde nebezpečí, že by mohly obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie. Zákazníci těchto produktů v prodejně v Chrášťanech u Prahy nakoupili více než 50 kg. Pokud výrobek mají doma, neměli by jej konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

ZMRZKA JAKO RISK? ZÁVAŽNÁ POCHYBENÍ NA MORAVĚ!

11.08.2022 | Hygienici v Jihomoravském kraji zjistili v 18 z 35 kontrolovaných provozoven nevyhovující zmrzlinu. Laboratorní testy u většiny z nich zjistily bakterie způsobené nedostatečnou hygienou stroje nebo obsluhy. Hygienici navrhli sankce za 70 000 korun.

OSVĚŽENÍ PLNÉ PROBLÉMŮ! TRISTNÍ PODÍL NEVYHOVUJÍCÍCH ZMRZLIN

13.06.2022 | Více než polovina vzorků zmrzlin odebraných ve středních Čechách nesplnila hygienické normy. Do konce května hygienici odebrali 108 vzorků, 60 nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které mohou citlivým lidem způsobit závažné zažívací obtíže, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

Veterináři ve Zlínském kraji zachytili maso z Francie s listerií

22.03.2021 | Veterináři ve Zlínském kraji loni zachytili zhruba 1600 kilogramů masných výrobků původem z Francie s obsahem bakterie způsobující listeriózu. Dvakrát řešili také záchyt salmonely v drůbežím mase pocházejícím z Polska a jednou v drůbežím mase od tuzemského výrobce. Sdělil to ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.