TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 Jana Čiháková

Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 500 g bílého toustového chleba
  • 300 g uzené kýty
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 150 g másla
  • 100 g mladých kopřiv
  • 7 vajec
  • 30 g petrželové natě
  • 3 šalotky
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 PL rostlinného oleje
  • 1 PL vepřového sádla
  • muškátový oříšek

POSTUP:

  • Troubu předehřejte na 180 °C. Toustový chléb nakrájejte na malé kostky, rozložte na plech a dejte na 10-12 minut péct. Pozor, aby se chléb nespálil. Po upečení plech z trouby vytáhněte a nechte chléb zcela vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 160 °C.
  • Kopřivy zbavte tvrdých stonků, poté spařte ve vroucí vodě a nakonec zchlaďte ve studené vodě. Vyždímejte a nasekejte najemno. Petrželovou nať také nasekejte najemno a kýtu nakrájejte na malé kostičky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky.
  • Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte asi 1 PL oleje a šalotku orestujte dozlatova.
  • Do větší mísy dejte opečené kousky chleba. Přilijte horkou smetanu, rozpuštěné máslo, nasekané kopřivy, petrželovou nať, orestovanou šalotku, kostky uzené kýty a žloutky. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Rukami směs dobře promíchejte a nechte asi 15 minut uležet.
  • Mezitím z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně, velice jemně ho zapracujte do odpočaté nádivkové směsi. Rukami to jde nejlépe 🙂
  • Formu vystelte pečícím papírem a ten ještě ideálně lehce vymažte rozpuštěným sádlem. Dejte do ní připravenou nádivkovou směs, jemne ji utlačte a pečte v rozehřáté troubě (160 °C) asi 50-60 minut. Po upečení je důležité nechat nádivku ve formě odpočívat alespoň 15 minut. Poté ji můžete z formy vyklopit a servírovat.

Video recept najdete na https://www.instagram.com/p/C40p31JNB7Z/


Mohlo by vás zajímat

ZA JABLKA SI PŘIPLATÍME (A NEJEN TA): PŘEHLED CEN PODLE DAT ČSÚ

22.07.2024 | Stejně jako v červnu, tak i v červenci potraviny, které sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), meziměsíčně hlavně zdražily. Oproti tomu, jak ceny rostly v červnu, je však současné navýšení mírnější - nejvíce je patrné v případě kilogramu konzumních jablek, který meziměsíčně stojí o 6,26 procenta více, tedy 41,44 koruny. ČSÚ o tom informoval na svém webu.

DÁVÁTE SVÝM DĚTEM NEMYTÝ MELOUN? ROČNĚ MŮŽE ZA DESÍTKY PŘÍPADŮ SALMONELÓZY

26.07.2024 | Melouny a okurky v létě nepochybně osvěží, obsahují i nezanedbatelné množství vlákniny a vody, takže zároveň i hydratují. Bohužel někdy za vysokou cenu. I přestože budí dojem potravin s nízkými riziky, stojí ročně za desítkami případů salmonelózy anebo listeriózy.

PŘIPRAVUJEME PRO VÁS NOVÝ WEB, TĚŠIT SE MŮŽETE I NA SPECIÁLNÍ VYDÁNÍ

| Potravinářský svět dennodenně generuje nové informace a to je také jedna z věcí, která jej staví na seznam nejdynamičtějších odvětví vůbec. Problematika potravin, jejich přínos, kvalita, ale i všechny zajímavosti s nimi spojené, jsou tak rozsáhlou kategorií, že každé číslo stojíme před rozhodnutím, které příspěvky upřednostnit, abychom je vměstnali na 48 tiskových stran.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.