TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 Jana Čiháková

Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 500 g bílého toustového chleba
  • 300 g uzené kýty
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 150 g másla
  • 100 g mladých kopřiv
  • 7 vajec
  • 30 g petrželové natě
  • 3 šalotky
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 PL rostlinného oleje
  • 1 PL vepřového sádla
  • muškátový oříšek

POSTUP:

  • Troubu předehřejte na 180 °C. Toustový chléb nakrájejte na malé kostky, rozložte na plech a dejte na 10-12 minut péct. Pozor, aby se chléb nespálil. Po upečení plech z trouby vytáhněte a nechte chléb zcela vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 160 °C.
  • Kopřivy zbavte tvrdých stonků, poté spařte ve vroucí vodě a nakonec zchlaďte ve studené vodě. Vyždímejte a nasekejte najemno. Petrželovou nať také nasekejte najemno a kýtu nakrájejte na malé kostičky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky.
  • Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte asi 1 PL oleje a šalotku orestujte dozlatova.
  • Do větší mísy dejte opečené kousky chleba. Přilijte horkou smetanu, rozpuštěné máslo, nasekané kopřivy, petrželovou nať, orestovanou šalotku, kostky uzené kýty a žloutky. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Rukami směs dobře promíchejte a nechte asi 15 minut uležet.
  • Mezitím z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně, velice jemně ho zapracujte do odpočaté nádivkové směsi. Rukami to jde nejlépe 🙂
  • Formu vystelte pečícím papírem a ten ještě ideálně lehce vymažte rozpuštěným sádlem. Dejte do ní připravenou nádivkovou směs, jemne ji utlačte a pečte v rozehřáté troubě (160 °C) asi 50-60 minut. Po upečení je důležité nechat nádivku ve formě odpočívat alespoň 15 minut. Poté ji můžete z formy vyklopit a servírovat.

Video recept najdete na https://www.instagram.com/p/C40p31JNB7Z/


Mohlo by vás zajímat

SEZÓNA GRILOVÁNÍ ZAČALA... ZNÁTE ZÁSADNÍ ZÁSADU, KTERÁ CHRÁNÍ PŘED BAKTERIEMI?

07.06.2024 | Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.

KOLIK PET LAHVÍ SE ZRECYKLUJE? 100 LAHVÍ SE SLEDOVACÍM ČIPEM ODHALILO PRAVDU

07.06.2024 | Do recyklačního zařízení se v Česku dostane čtvrtina PET lahví po třech měsících od vhození do kontejneru na plasty. Odhaduje se, že ze všech PET lahví uvedených na trh v ČR se jich dostane k recyklaci přes polovinu. Vyplývá to z experimentu ministerstva životního prostředí a společnosti Adastra Lab, který sledoval 100 nápojových plastových lahví vytříděných do žlutých kontejnerů.

NEALKO PIVO TÁHNE: CORONA CERO JAKO HVĚZDA OLYMPIÁDY

11.06.2024 | Lahve s pivem zdobené pěti olympijskými kruhy již v rámci příprav na letní hry v Paříži sjíždějí z výrobní linky v belgickém pivovaru Anheuser-Busch InBev. A nyní poprvé v historii bude mít událost, která představuje vrchol lidských sportovních úspěchů, na úrovni celosvětového partnerství pivního sponzora. Oficiálním pivem her ale bude Corona Cero, která neobsahuje alkohol, píše agentura Bloomberg.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.