SVITLA NADĚJE PRO POTRAVINÁŘSKÉ FIRMY: NOVÝ PROGRAM ROLNICKÉHO FONDU

SVITLA NADĚJE PRO POTRAVINÁŘSKÉ FIRMY: NOVÝ PROGRAM ROLNICKÉHO FONDU

31.07.2023 Jana Čiháková

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) letos spustí nový program zaměřený na potravinářské podniky na pomoc s placením části úroků z komerčních úvěrů. Žádosti bude přijímat po celý rok. Fond to uvedl v tiskové zprávě. Otevření nového programu tento týden schválila vláda. Částku, kterou fond rozdělí, zatím neuvedl.

"Zcela novým programem, u kterého jsme reflektovali potřeby výrobců potravin, je titul Potravinář, jehož příjem žádostí bude kontinuální po celý rok. Jeho smyslem je podpora podnikatelů, kteří se zabývají výrobou potravin," uvedl předseda představenstva PGRLF Josef Kučera.

Program podpoří investice na pořízení technologických zařízení související se zpracováním zemědělským produktů v potravinářství. Podpořit má také výstavbu, rekonstrukce nebo vybavení prodejen či prodejních automatů. "Celková výše podpory v režimu de minimis poskytnutá jednomu podniku nesmí za libovolná tři po sobě jdoucí účetní období překročit korunový ekvivalent 200.000 eur," uvedl fond v tiskové zprávě. To podle aktuálního kurzu odpovídá přibližně 4,8 milionu korun.

Fond uvedl, že předpokládá otevření příjmu žádostí do programů Potravinář ještě letos. Informace k programu budou pak zveřejněny na webu fondu.

PGRLF vznikl před 30 lety, je akciovou společností, ve které 100 procent akcií vlastní stát. Práva jediného akcionáře zajišťuje ministerstvo zemědělství. Fond podle jeho mluvčí Barbory Šenfeldové za dobu své existence umožnil českým podnikům čerpat podporu na nákup více než 61.000 zemědělských strojů, podpořil nákup 103.000 hektarů půdy a poskytl podporu splácení úvěrů ve výši 29,8 miliardy korun. Díky podporám umožnil čerpat úvěry v objemu 221 miliard korun, řekla ČTK mluvčí letos v červnu.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.