Šťastné a veselé: Ozvláštněte klasické vánoční menu

Šťastné a veselé: Ozvláštněte klasické vánoční menu

02.12.2021 archiv 2019

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

Vanilkové rohlíčky, linecké, pracny, perníčky, vánočka, vánoční štola, štrůdl, rybí polévka, kapr, bramborový salát, novoroční čočka, kuba, vaječný likér nebo svařené víno, to jsou nejoblíbenější a netradičnější české vánoční pokrmy a nápoje, které zpravidla nechybějí na našich vánočních tabulích. Přípravy pohoštění pro naše blízké a návštěvy však některé z nás také může lehce stresovat. Není důvod, „vyrazit dech“ můžete i velmi jednoduchými recepty a snadnými triky. Stačí vánoční klasiku, která na našich stolech zkrátka nemůže chybět, trochu ozvláštnit.

Po večeři se můžete blýsknout domácím vaječným likérem nebo výborným cibulovým dipem, který neodmítne žádná návštěva, ať už ho naservírujete s pečivem, nebo čipsy. Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

Vaječňák se skořicí

Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudí lidé si alkohol potřebný pro jeho výrobu zkrátka nemohli dovolit. Dnes si naštěstí vaječný likér nebo také vaječný koňak dopřát můžeme a také si ho dopřáváme. Čím dál častěji se pouštíme i do domácí produkce tohoto likéru. Aby také ne, když jeho příprava není nijak složitá, můžeme si snadno ohlídat kvalitu a původ vajec a „vymazlit“ si ho dle svého. A pokud si na popíjení „vaječňáku“ nepotrpíte, použijte ho jako ingredienci při pečení vánočního cukroví.

Obtížnost: | Čas přípravy: 20 min. | Porcí: 10-12

Ingredience: 0,5 l tuzemáku, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky vanilkového extraktu, ½ lžičky mleté skořice, 6 žloutků, 1 salko, 4 lžíce moučkového cukru

TIP: Nevíte, jak vybírat vajíčka? Poradíme, jak číst kód na skořápce! První část = způsob chovu slepic (0 - biovejce z ekologického zemědělství, 1 - vejce nosnic ve volném výběhu, 2 - vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 - vejce nosnic v klecovém chovu). Druhá část = kód země původu vajec (ČR kód je CZ). Třetí část - identifikační číslo chovatele (drůbežárny).

Postup: Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem dejte do šlehače. Ingredience vyšlehejte v hladkou lesklou pěnu. Přidejte salko, skořici a zhruba polovinu tuzemáku. Znovu šlehejte alespoň 5 minut. Poté přidejte zbytek tuzemáku a šlehejte dalších 5–10 minut.

Cibulový dip

Během vánočních svátků a vítání nového roku trávíme spoustu času s přáteli a svými nejbližšími, kterým je třeba připravit nějaké pohoštění. Pokud už nechcete u pohádek kromě cukroví pojídat klasické chlebíčky nebo slané tyčinky a řídíte se heslem za málo peněz hodně muziky, zkuste náš tip na cibulový dip z cibule, smetany a žervé. Nejen že si ho připravíte z kvalitních ingrediencí bez jakýchkoliv přídatných látek, které se v kupovaných dipech mohou objevit, ale také na návštěvu uděláte dobrý dojem. Podávejte ho s pečivem nebo brambůrky. Doporučujeme Cyrilovy brambůrky nebo Strážnické brambůrky od Petra Hobži, které mají značku Klasa.

Obtížnost: | Čas přípravy: 30 min. | Porcí: 5

Ingredience: 3 větší cibule, 220 g zakysané smetany, 60 g žervé, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce olivového oleje, hrst kudrnkové petržele, sůl, čerstvě mletý pepř

TIP: Když se řekne kvalitní žervé, napadlo nás jako první Jaroměřické žervé, které zabodovalo v soutěži Regionální potravina.

Postup: Na olivovém oleji osmažte cibulku, aby byla zlatá, až nahnědlá. Poté smíchejte v misce cibuli, smetanu, žervé, ocet a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte na oblíbeném světlém pečivu s posekanou petrželkou.

Odbor administrace podpory kvalitních potravin


Mohlo by vás zajímat

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

01.06.2023 | Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.