Spotřebitelé dají na doporučení známých

Spotřebitelé dají na doporučení známých

26.04.2013 Redakce

Skupina Atoz Retail vyhlásila výsledky 13. ročníku prestižního marketingového programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka, který oceňuje inovace na českém trhu. Spotřebitelévybírali ze 115 výrobků v rekordních 38 kategoriích.

Třináctý ročník marketingového programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka opět zlomil rekord z předchozích let co do počtu otevřených kategorií. Jejich počet se zvýšil z loňských 37 na 38. O ocenění Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2013 usilovalo celkem 115 novinek rozdělených do 38 soutěžních kategorií.

Výrobci a distributoři mohli přihlásit inovace z oblasti rychloobrátkového zboží s výjimkou tabákových výrobků, které byly na český trh uvedeny v období od září 2011 do konce roku 2012.

VS

Stoupá důležitost doporučení známých a umístění výrobku v obchodě

Slavnostní galavečer 13. ročníku programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka proběhl v pražském Hotelu Ambassador – Zlatá Husa a hosty jím provedla herečka Bára Štěpánová, během večera zazpívala Česká Miss 2010 Lucie Válková. V jeho průběhu také organizátor Atoz Retail předal šek na 115 000 Kč České Federaci potravinových bank. „V rámci programu tuto dobročinnou organizaci nejenom mediálně podporujeme, ale letos stejně jako loni věnujemena její činnost tisíc korun za každý přihlášený výrobek,“ říká Lukáš Matějka, project manager programu.

Podkladem pro udělení ocenění se staly výsledky exkluzivního výzkumu agentury STEM/MARK. „Dotazování proběhlo na  vzorku čtyř tisíc respondentů a výsledný index byl kalkulován na základě celkového dojmu, líbivosti obalu a zkušeností s výrobkem v dané kategorii. V rámci průzkumu jsme taktéž zjišťovali nákupní chování spotřebitelů, které jsme mohli porovnat s výsledky z minulých let. Z tohoto srovnání vyplývá, že spotřebitelé jsou stále velmi vnímaví k výši ceny, slevám a akcím, ale nyní je pro ně také velmi důležitá dostupnost výrobku a oproti předchozím letům stoupá důležitost doporučení od známých či umístění výrobku v obchodě,“ uvádí Tomáš Říha, zástupce ředitele společnosti STEM/MARK.

logo

Kromě oceněných v rámci jednotlivých produktových kategorií si cenu odnesl také Absolutní vítěz, tedy výrobek, který získal nejvyšší počet bodů. Stala se jím řada sprchových gelů Dove Purely Pampering společnosti Unilever ČR.

 

U odborné poroty bodovaly originální inovace

Ihned po uzavření registrace do 13. ročníku programu zasedla odborná porota. Jejím úkolem bylo schválit oprávněnost přihlášených produktů usilovat o titul Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka a jejich rozdělení do kategorií, ale také udělit Cenu porotu za nejinovativnější výrobek. Za potravinářské zboží ji získaly Pyramidky koření od společnosti Vitanaa v segmentu nepotravinářského zboží Fino – Potravinová fólie v kusech – Rollbox od společnosti Sarantis Czech Republic. U obou porota ocenila především inovativní a praktické řešení výrobků ve velmi konzervativních kategoriích, kde jsme v posledních letech žádné inovace nezaznamenali.

Kromě reprezentativního vzorku spotřebitelů mohli své nejoblíbenější novinky volit také čtenáři a uživatelé médií, která jsou letos mediálními partnery programu. V těchto doprovodných soutěžích byla letos velmi úspěšná společnost Unilever ČR, její Cif Krém Pink Flower byl zvolen nejoblíbenější novinkou uživatelů portálu Heureka a Magnum Infinity nejoblíbenějším produktem čtenářů časopisu Gurmet. U posluchačů rádia Frekvence 1 zvítězila řada Omáčky Jamieho Olivera (LinkAmerika II.), u uživatelů portálu PrimaPlay WC čističe Dr. Devil WC Crystal Flowers (Tomil), u uživatelů portálu iPrima káva Jacobs Krönung Millicano (Kraft Foods CR), zatímco čtenáři deníku Metro preferují řadu Rajec Angrešt a Brusinka(Kofola). Uživatelé portálu Aukro si svou nejoblíbenější novinkou zvolili Staropramen Cool Grep (Pivovary Staropramen), uživatelé portálu Mojerodinaaja tyčky Delikates Crispins (Extrudo Bečice) a uživatelé portálu Babinet řadu mlék pro děti Kravík (Mlékárna Hlinsko).


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.