Seznamte se s kaki

Seznamte se s kaki

17.10.2011 Redakce

Exotické ovoce kaki je malým oranžovým zázrakem - nabije vás energií, posílí vaše kosti, imunitní systém i metabolismus, sníží množství choleserolu v krvi, pomůže při stresu, únavě a nervozitě a zmírní i svalové potíže.

Co je kaki za ovoce?

Kaki Persimon Bouquet je zářivé a lesklé oranžové ovoce, které svým tvarem podobá broskvi a rajčeti. Plody jsou typické svým výrazným kalichem sestaveným ze čtyř lístků u stopky plodu. Persimon Bouquet dozrává na podzim a má pevnou, chutnou dužinu.

Persimon  Bouquet je obchodním názvem uvedeným v osvědčení o kvalitě a původu Ribera del Xuquer ve španělské Valencii. Tato odrůda neobsahuje žádná zrníčka ani jadérka a lze ji uchovávat po velmi dlouhou dobu.

Velikost kaki je okolo 6 – 9 cm a jeden plod dosahuje váhy 200 až 400 g.

Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal). Kaki Persimon Bouquet obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Především vitamin C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo a mangan.

Kaki Persimon Bouquet roste na opadavém subtropickém stromu, který je díky své tvrdosti a struktuře velmi podobný ebenovému dřevu.

Předností odrůdy Persimon Bouquet je jednoduchost konzumace. Slupka čerstvých plodů se narozdíl od asijských odrůd nemusí loupat, díky čemuž je možné si pochutnat na celém ovoci.

kaki

 Odkud Persimon Bouquet pochází a kde se pěstuje?

Ovoce kaki se poprvé objevilo v 7. století v Číně, Koreji a Japonsku. Do Evropy dorazilo přibližně mezi 17. a 19. stoletím. Toto ovoce se nejprve začalo pěstovat ve Španělsku v regionech Katalánsko, Andalusie a Valencie.

Poté, kdy se Persimon začal v polovině 20. století pěstovat ve Španělsku, zejména v oblasti Ribera Alta del Xuquer, byla vyšlechtěna revoluční odrůda: má jasně oranžovou barvu a daří se ji především v sadech ve  Valencii, odkud putuje do celého světa.

Kolik existuje druhů ovoce kaki a jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly?

Existují stovky odrůd kaki, zejména v Číně a Japonsku, odkud toto ovoce pochází. Jednotlivé odrůdy se liší v mnoha aspektech: velikostí, tvarem, barvou, chutí či tvrdostí dužiny. Španělský Persimon Bouquet pochází z oblasti Ribera Del Xuquer ve Valencii, kde byl vyšlechtěn.

Dvě nejdůležitější odrůdy na evropském trhu jsou ovoce kaki Persimon Bouquet, pěstované v oblasti Valencie, a Sharonovo ovoce z Izraele. Odrůda kaki Persimon Bouquet je větší a barevnější a dříve se dostává na trh; Sharonovo ovoce dozrává v prosinci a lednu. 

 V čem je odrůda Persimon Bouquet jedinečná?

Hlavní odlišnost se skrývá v původu. Jedná se o původní odrůdu z kraje Ribera del Xúquer – tato oblast, příznivé podnebí a místní zemědělci dodávají této odrůdě zvláštní hodnotu.

Informace o pěstování ovoce kaki ve Valencii: Kolik plodů se ročně sklidí? Jak velká je plocha, kde se toto ovoce pěstuje?

Od poloviny 20. století pěstovali zemědělci ve Valencii kaki pouze pro svou potřebu; v 70. letech vzbudilo toto ovoce zájem spotřebitelů. K dalšímu způsobu rozšíření prodeje tohoto ovoce však došlo až v roce 1997. Do té doby se plody konzumovaly až po dozrání, kdy zčervenaly a změkly; ovoce bylo velmi sladké, avšak obtížně se s ním manipulovalo a obvykle se muselo velmi rychle prodat.

Informace o sklizni a přepravě plodů Persimon Bouquet

Persimon Bouquet se sklízí ručně v sadech ve Valencii během září a října. Po utrhnutí je uložen do malé nádoby a převezen do skladu, kde se všechny plody omyjí vodou a roztřídí podle velikosti a barvy. Sklizené ovoce poté projde procesem, během kterého ztrácí trpkost. Po ručním zabalení Persimon Bouquet putuje přímo k zákazníkům a po celou dobu přepravy je ovoce chlazeno. Ovoce se skladuje a přepravuje při stabilní teplotě 0 – 2 °C a relativní vlhkosti vzduchu cca 80 – 90 %. Pokud teplota překročí tuto hranici, ovoce ztrácí svou tvrdost. Každému plodu je během sklizně věnována extra péče a jsou dodržovány všechny předpisy o kvalitě. Jedině tak je možné sklizené ovoce označit za kaki Persimon Bouquet schválené regulačním orgánem. Během toho procesu jsou uplatňovány také všechny postupy a kontroly obchodních partnerů společnosti Anecoop. Zákazník má díku tomu zaručeno, že každé kaki opatřené etiketou Persimon Bouquet prošlo těmi nejpřísnějšími kontrolami.

 Zdravotní benefity kaki Persimon Bouquet

Vzhledem k vysokému obsahu výživných látek patří Persimon Bouquet mezi ovoce, které nejvíce prospívá lidskému organismu. Obsahuje například velké množství vitaminu A, který je nezbytný pro vývoj lidského plodu a růst malých dětí. Plody jsou bohaté na vlákninu, která podporuje pohyb střev, a díky obsahu pektinu pomáhají snižovat množství cholesterolu v krvi. Pro svůj optimální obsah glukózy je Persimon Bouquet také jedinečným zdrojem energie.

Ovoce Persimon Bouquet dále obsahuje všechny aminokyseliny, které organismus potřebuje pro svou činnost, včetně aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Plody jsou bohaté na fosfor – nepostradatelnou minerální látku pro lidskou tkáň a lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.

Persimon Bouquet posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimo to přispívá ke zdraví a pevnosti kostí.

Recepty:

Vepřová panenka s kaki omáčkou s pečenými bramborami

panenka

Ingredience: 3 ks kaki Persimon Bouquet, 600 g vepřové panenky, 1 kg brambor, bazalka, tymián, šalvěj, grilovací koření,sůl, 2 cl rumu nebo brandy, lžíce medu

Postup: Panenku nakrájíme, naložíme do koření a osmahneme na pánvi. Pro přípravu omáčky nakrájíme kaki na kostičky a také osmažíme, podléváme vodou. Přidáme lžíci rumu nebo brandy, lžíci medu a vaříme asi 10 minut, dokud nám nevznikne omáčka. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vyskládáme na plech potřený olejem, posolíme a dáme péct.

 

Fazolky s kaki

fazolky

Ingredience: 4 kaki Persimon Bouquet, 2 lžíce medu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy,1 lžíce máku, 200 g fazolek, 150 g rukoly, 100 g prosciutta

Postup: Z medu,oleje, citronové šťávy a máku ušleháme zálivku a dáme vychladit.  Fazolky omyjeme a krátce asi 2 až 3 minuty spaříme v osolené vodě, necháme okapat a vychladnout. Rukolu opláchneme, omyté kaki rozpůlíme a nakrájíme na tenčí plátky. Promícháme s fazolkami, přidáme plátky prosciutta a dochutíme zálivkou.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.