Šampionem Salonu vín je Chardonnay bzeneckého vinařství

Šampionem Salonu vín je Chardonnay bzeneckého vinařství

14.01.2013 ČTK

Šampionem Salonu vín - národní soutěže vín pro rok 2013 je Chardonnay 2011 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec. Víno uspělo v konkurenci 1622 vzorků. Vítěze dnes vybrala porota v Mikulově na Břeclavsku.

Degustátoři určili také nejlepší stovku vín, která budou české a moravské vinaře v salonu prezentovat. Kompletní složení Salonu vín oznámí v sobotu v Praze. Vůně vítězného vína je velmi intenzivní a přitom jemná, s projevem čerstvého žlutého ovoce přecházející do medových tónů. Chuť je plná a velmi strukturovaná, se svěží kyselinou, s náznakem zralých citrusů.
Jde o unikátní menší šarži 4000 kusů. Patří do řady Chateau Collection Reservé, která je určena převážně pro gastronomii. "Hrozny pocházejí z vlastních vinic z Vracova, viniční trati Klínky, která je asi 13 let stará. Ocenění je pro nás velkým úspěchem i vzhledem k tomu, že titul Šampiona získala naše společnost již před dvěma lety," uvedl generální ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

sampion

Nová expozice Salonu vín ČR bude otevřena 1. března na zámku ve Valticích na Břeclavsku. "Salon vín ČR je naší chloubou. Podařilo se nám vybudovat mimořádný vícekolový systém hodnocení a oceňování moravských a českých vín, který je navíc korunován prestižní celoroční degustační expozicí," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška. Ve zrekonstruovaném sklepení státního zámku ve Valticích je Salon vín prezentován v podobě celoroční degustační expozice. Vína zde jsou k dispozici veřejnosti, která má možnost ochutnat kterékoli ze zde uložených vín. Vína si ve Valticích mohou zájemci také koupit, ovšem pouze po jednotlivých láhvích. Nákup není určen pro další obchodování.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.