RODIČE NA ŠKOLNÍ OBĚDY NESTAČÍ: VÍCE ŽÁDAJÍ O POMOC

RODIČE NA ŠKOLNÍ OBĚDY NESTAČÍ: VÍCE ŽÁDAJÍ O POMOC

04.09.2023 Jana Čiháková

Pomoc se zaplacením obědů v novém školním roce ve středních Čechách zřejmě využije více dětí než loni, například jídelna v Mladé Boleslavi chce do krajského projektu Obědy do škol od září zapojit 35 dětí, loni jich bylo 20. Podobné zvýšení počtu dotovaných obědů očekává i školní jídelna v Nymburce. Obědy od září tam zdražovat nebudou, mírné zvýšení cen bylo už letos na jaře, zjistila ČTK od vedoucích školních jídelen.

Středočeský kraj v loňském školním roce z programu podpořil 1060 dětí. Předpokládá, že v nadcházejícím školním roce jich bude přes 1500 a rozdělí jim téměř 13 milionů korun. Školy a jídelny mohly žádat od začátku srpna. Na dotaz ČTK to uvedl hejtmančin náměstek pro finance Michael Kašpar (STAN).

Krajský projekt Obědy do škol využívají některé nymburské školy už dva roky. "Plánujeme pokračovat dál, máme vytipovaných zhruba 30 dětí, loni to bylo kolem 20," řekla ČTK vedoucí školní jídelny nymburské základní školy Letců R. A. F. Kateřina Šibravová. Školní jídelna připravuje několika školským institucím zhruba 900 obědů denně, z toho kolem 140 je pro děti ve školce. "Nově vybíráme děti pro podporu sami, s vytipováním pomáhají i učitelé," doplnila Šibravová. Pomoc rodinám s nižšími příjmy je podle ní důležitá, ale musí být jasně cílená. "Když je něco zdarma, stávalo se někdy, že rodiče třeba obědy zapomněli odhlašovat," řekla Šibravová.

ZÁJEM O PODPORU ROSTE

Podobnou zkušenost mají i v mladoboleslavské školní jídelně Václavkova, kde denně vaří až 1600 obědů pro 14 školských subjektů ve městě. "O podporu žádáme pro 35 dětí, letos jsou trochu jiná pravidla a snažíme se zacílit opravdu na potřebné a zlepšit informovanost rodičů," řekla ČTK vedoucí jídelny Lenka Vernerová. Zdražení od září neplánují, ceny šly nahoru naposledy v dubnu, v průměru o tři koruny, doplnila vedoucí. Oběd pro děti od sedmi do deseti let vyjde na 33 korun, děti do 14 let ho mají o korunu dražší, nejstarší děti pak zaplatí 36 korun.

Školní jídelna v Městci Králové na Nymbursku využívá pro děti z potřebných rodin vedle krajské dotace i pomoc organizace Woman for Woman. "Těch dětí je rozhodně víc než dřív, nyní půjde pomoc 19 dětem, máme třeba děti z vícečetných rodin, kde je na první pohled jasné, jak je pomoc potřebná, děti si chodí přidávat a za jídlo poděkují," řekla ČTK vedoucí jídelny Dagmar Brzáková. Jídelna denně připravuje zhruba 300 obědů, od září ceny zvyšovat nebude. "Zvedali jsme v dubnu, protože třeba ceny mléčných výrobků už byly neúnosné, ale bylo to první zdražení od roku 2018," řekla ČTK vedoucí jídelny Dagmar Brzáková. Oběd pro děti do deseti let vyjde v Městci Králové na 29 korun, za děti do 12 let platí rodiče 32 korun a za nejstarší 35 korun.

VÍCE PENĚZ V ROZPOČTU

Středočeský kraj od roku 2019 poskytl školám a jídelnám na projekt Obědy do škol 14,5 milionu korun. Na další dva školní roky má připraveno přes 25 milionů korun, čerpá je z evropských peněz i státního rozpočtu. Zájem o dotované obědy se podle Kašpara každoročně zvyšuje. Pomoc mohou čerpat děti od dvou do 26 let, podmínkou je docházka do některého ze školských zařízení v kraji, včetně internátů, a nepříznivá finanční situace rodiny. Krajští radní budou o žádostech pro nový školní rok rozhodovat ve čtvrtek, schválit je pak musí ještě krajští zastupitelé.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.