regiony  

Regionální potravina Libereckého kraje

Regionální potravina Libereckého kraje

06.08.2010 Tomáš Miškovský

Zemědělci v Libereckém kraji vybírali nejlepší regionální potraviny. Letos udělili tuto prestižní značku pěti výrobkům tamních farmářů. Soutěž, kterou organizuje ministerstvo zemědělství, má napomoci popularizaci českých zemědělských výrobků v očích širší veřejnosti a zvýšit tak jejich prodej.

Regionální agrární rada Libereckého kraje na základě smluvního vztahu s Libereckým krajem od 2001 organizuje řadu propagačních akcí s cílem zvyšovat mimo jiné i prestiž potravinářských výrobků vznikajících na území LK. Do roku 2009 se jedná především o organizování prodejních výstav Dne regionálních potravin LK, účast na celostátní výstavě SALIMA, Země živitelka, každoroční spoluorganizování soutěže Výrobek roku Libereckého kraje nebo publikační činnost prezentující potravinářské výrobky vznikající na území LK.

K této činnosti v roce 2010 přibývá aktivita z podpory ministerstva zemědělství. Cílem projektu Regionální potravina Libereckého kraje je trvalé zvyšování zájmu o domácí - regionální produkci potravin. Zvýšení jejich spotřeby, zvýšení prestiže producentů kvalitních domácích potravin před zahraničními, které konkurují často cenou před kvalitou. Zvýšení povědomí spotřebitelů o existenci a místech prodejů regionálních producentů. Ke splnění cíle projektu využít nástroje mediální, webové a publikační, veřejných prezentací s přímým kontaktem producentů a spotřebitelů spojených se zaměřením na specifika LK.

Prvního ročníku soutěže se účastnilo 13 producentů kteří přihlásily 37 výrobků. Hodnotitelská komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství, Libereckého kraje, Potravinářské a Agrární komory, Místních akčních skupin, Krajské veterinární správy a státní zemědělské a potravinářské inspekce vybrala 20.července pět vítězných potravinářských výrobků.

Slavnostní vyhlášení prvního ročníku proběhne 1.října na Dnu regionálních potravin Libereckého kraje.

Vítězné potraviny v roce 2010

Kategorie Výrobce Název soutěžního výrobku
1) mléko a mléčné výrobky Jiří Vrkoslav Pivník jako od babičky
2) pekařské a cukrářské výrobky  Jizerské pekárny spol. s r.o. Českolipský kulatý chléb
3) masné výrobky Jatky Lomnice a.s. Lomnická tlačenka světlá
4) alkoholické a nealkoholické výrobky (s výjimkou vína ) Stará dáma s.r.o. Křížany Jablečná šťáva 100%
5) ovoce a zelenina Vladimír Davídek Med

 

 


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.