PRVNÍ LETOŠNÍ BEAUJOLAIS JE TU! O PŮLNOCI VSTOUPILO DO PRODEJE

PRVNÍ LETOŠNÍ BEAUJOLAIS JE TU! O PŮLNOCI VSTOUPILO DO PRODEJE

16.11.2023 Jana Čiháková

Úderem půlnoci se začaly prodávat lahve letošního ročníku mladého vína beaujolais nouveau. Víno z francouzského kraje Beaujolais se prodává vždy od třetího čtvrtka v listopadu a téměř polovina se ho každoročně vypije v zahraničí. Otevírání prvních lahví oslavily za doprovodu hudby a ohňostroje tisíce lidí ve vesnici Beaujeu, severně od Lyonu, která je pravidelně středobodem oslav, uvedla stanice BFM TV.

Zatímco ve Francii zájem o beaujolais spíše klesá, v zahraničí poptávka roste. Vyváží se do více než 100 zemí, kam putuje před stanoveným datem, aby byly lahve všude připravené k degustaci i prodeji již od půlnoci. Většina mladých vín, zhruba 85 procent, se prodá za prvních deset dní od stanoveného data.

Ročník 2022 přinesl 16,5 milionu lahví beaujolais nouveau, naprostá většina z nich obsahovala červené víno odrůdy Gamay. Vinaři vyrábějí i bílá a růžová mladá vína, ale v Beaujolais jsou to jen jednotky procent. Zhruba 40 procent lahví beaujolais nouveau loni putovalo do zahraničí, se značným předstihem a 2,3 milionu lahví jsou největšími odběrateli Japonci. S 1,2 milionu lahví jsou na druhém místě Američané. Britové loni vypili přes 700.000 lahví mladého francouzského vína, píše AFP. Oblíbené je také v Kanadě nebo ve Švýcarsku.

"Přestože některé pozemky v srpnu a září trpěly vedrem, vína zůstávají ovocná a teplo bylo z hlediska kvality přínosné," řekl prezident Inter Beaujolais, sdružení obchodníků s vínem AOC Beaujolais, Philippe Bardet.

"Přišlo mi velmi, velmi ovocné a myslím, že velmi dobře odráží sezonu, kterou jsme měli - velmi suché, velmi slunečné léto a velmi mírné jaro. Vynikající víno," řekla agentuře AFP Christine, průvodkyně po vinařstvích v Beaujeu.

"Beaujolais není vyzrálé víno, není to nóbl víno nebo něco podobného, myslím, že je to víno vhodné pro oslavu a na posezení s přáteli," řekl devatenáctiletý student vinařství a enologie Samuel.

Producenti z Beaujolais mají od roku 1951 výjimku pro obchodování s vínem. Zatímco běžný prodej smí začít až 15. prosince, v Beaujolais se tak dlouho čekat nemusí. Vína, která nesou jasné označení, že jsou mladá, se tam mohou prodávat vždy od třetího listopadového čtvrtka.

Beaujolais nouveau je mladé červené víno, které ještě nestačilo dozrát do plné chuti. Každoročně se mladých vín v oblasti Beaujolais stočí asi 450.000 hektolitrů, asi třetina veškeré místní produkce.


Mohlo by vás zajímat

LÉTO KONTROLÁM ZASLÍBENÉ: CO PATŘÍ K ČASTÝM PROHŘEŠKŮM?

20.07.2024 | Státní veterinární správa (SVS) pravidelně cílí své kontroly na prodej produktů živočišného původu na populárních farmářských trzích. Za první pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli v celé ČR téměř 170 kontrol prodejců na trzích. U osmnácti procent kontrol odhalili prohřešky, to znamená při 30 kontrolách. Při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v létě.

KOMORA: VYŠŠÍ DPH NA SLAZENÉ NÁPOJE JE NESMYSL - NIC NEŘEŠÍ

24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.

PRODUCENTI PRAVÉHO CHAMPAGNE CHTĚJÍ SKLÍZET MÉNĚ: PROČ?

20.07.2024 | Francouzští producenti šampaňského žádají, aby se v letošním roce sklidilo méně hroznů. Přiměl je k tomu patnáctiprocentní pokles prodeje v prvním pololetí. Zákazníci kvůli nejisté ekonomické situaci šetří, uvedla agentura Reuters.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.