PROHLÁŠENÍ POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY K PROTESTŮM ZEMĚDĚLCŮ

PROHLÁŠENÍ POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY K PROTESTŮM ZEMĚDĚLCŮ

07.03.2024 HELENA KAVANOVÁ

Potravinářská komora České republiky stojí za požadavky protestujících zemědělců a jejich čtvrteční akci plně podporuje. Pro české potravináře je naprosto nezbytné udržet a ideálně ještě navýšit domácí produkci zemědělské suroviny.

"Proto nám vadí neutěšená finanční situace v českém, ale i evropském zemědělství, přílišná byrokratická zátěž, přebujelý systém kontrol jak v zemědělství, tak i v potravinářství. Vadí nám nesmyslná unijní klimatická politika a nerovné podmínky pro zemědělce napříč celou Evropou. Výhrady máme také k dovozům ze třetích zemí, kde jsou plodiny pěstovány a zvířata chována za podstatně benevolentnějších podmínek (používání v EU zakázaných pesticidů, antibiotik, minimální požadavky na welfare zvířat a další)," řekla za PK ČR Helena Kavanová.

Všechny tyto kroky významně podkopávají konkurenceschopnost našich zemědělců, ale i potravinářů a postupně tak dochází k likvidaci českého, resp. evropského zemědělství a potravinářství. Každá země sice má i své specifické problémy, ale jako červená nit se vine všemi protesty odpor ke stávající podobě Green dealu, snaha o omezení zbytečné byrokracie, nekoncepčního systému kontrol a dovozů levnějších, ale v mnoha případech rizikových surovin a potravin ze zemí mimo Evropskou unii.

SYSTÉM VOLÁ PO ZMĚNĚ

Stávající dotační politika EU v kombinaci s neustále narůstající evropskou legislativou nezohledňující realitu zemědělského podnikání, klade na zemědělce i potravináře další a další požadavky, které významně snižují jejich konkurenceschopnost a potravinovou soběstačnost Evropy jako celku. V konečném důsledku sice budeme mít zelenou Evropu, ale se strategickou závislostí na dovozech produktů a potravin ze zemí mimo EU. Výsledkem takového nazírání na zemědělsko-potravinářský komplex je situace, kdy investice do inovací a nových technologií pro naše potravináře byly sníženy na nulu, bez odpovědi na otázku, komu budou čeští zemědělci prodávat svou produkci, pokud takto znevýhodníme domácí zpracovatelský průmysl v porovnání se zahraniční konkurencí.

GREEN DEAL PLNÝ OMEZENÍ

Je současně nezbytné, aby Evropská komise a vláda zajistila zemědělcům a potravinářům energie
za konkurenceschopné ceny. Tím českým i evropským podnikům umožní reálně fungovat v mezinárodním prostředí otevřeného obchodu, který EK tak vehementně v posledních desetiletích podporuje, a který tolik zostřuje konkurenci mezi výrobci v EU a mimo EU. Potravinářská komora ČR proto vyzývá vládu k posílení a podpoře českého zemědělského sektoru, ale i k podpoře investic v oblasti zpracování a produkce potravin. PK ČR jednoznačně podporuje požadavky na úpravu podmínek Green Dealu. „Green Deal nesmí tak ostře omezovat zemědělství a potravinářství. První plán Green Dealu, který vyběhl před třemi roky, v podstatě znamenal konec zemědělství a potravinářství v Evropské unii,“ vysvětlila prezidentka komory Dana Večeřová s tím, že se úprava dohody díky tlaku většiny zemí podaří. „Protesty již nejsou ojedinělé, jsou v podstatě koordinované a neustávají v celé Evropě,“ připomněla Dana Večeřová.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Test čerstvých sýrů: Pochybení i milá překvapení

11.11.2021 | Současná nabídka čerstvých sýrů je obrovská. Velmi populární mezi spotřebiteli jsou i našlehané varianty, ale naproti tomu také polotuhé výrobky ke krájení, kterými jsou např. dorty z čerstvých sýrů. Samozřejmě určitou nevýhodou této kategorie z pohledu obchodu byla v minulosti její poměrně krátká trvanlivost. Moderní mlékařské technologie však vyřešily i tento handicap a nově vyvinuté čerstvé sýry termizované se brzy staly velmi oblíbenou výrobkovou skupinou, jejíž výroba a spotřeba trvale roste. Jak jsou na tom ale s kvalitou? Dodržují výrobci legislativní pravidla?

TESTOVALI JSME OVESNÉ NÁPOJE: KOKTEJL ZDRAVÍ, NEBO ZKLAMÁNÍ?

27.06.2022 | Zatímco na samém počátku boomu rostlinných alternativ mléka jasně vítězila (ne)mléka sójová, v posledních letech se dostávají do popředí rostlinné nápoje z ovsa, což je trend nejen chutný, ale z hlediska zdravotního přínosu i vítaný.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.