PROČ SE POUŽÍVAJÍ PŘÍDATNÉ LÁTKY?

PROČ SE POUŽÍVAJÍ PŘÍDATNÉ LÁTKY?

20.01.2022 FOODNET, SHUTTERSTOCK

Potravinářská aditiva se do potravin přidávají pro technologické účely – působí například jako antioxidanty nebo náhradní sladidla. Mnoho dnes běžných zpracovaných potravin by bez potravinářských přídatných látek vůbec neexistovalo.

Právní předpisy EU jsou velmi přísné a potravinářská aditiva jsou povolena pouze tehdy, splňují-li určité podmínky: například musí k jejich použití existovat odůvodněná technologická potřeba, jejich použití nesmí spotřebitele uvádět v omyl a musí pro něho představovat nějakou výhodu, užitek, například zajistit zachování výživové jakosti dané potraviny.

Aditiva mohou přispět k prodloužení trvanlivosti výrobků, což snižuje množství potravinového odpadu, a má tak velký význam při výrobě, zpracování, přípravě, ošetření, balení, dopravě i skladování potravin.

Aby se spotřebitelé mohli lépe a informovaněji rozhodovat, při plné transparentnosti, požaduje EU, aby byly přídatné látky označovány podle pravidel stanovených v nařízení (EU) č. 1169/2011.

Ne každý spotřebitel si samozřejmě udělá čas, aby si dopodrobna přečetl složení výrobku. Ani vlastně nemusí – spotřebitelé totiž mohou potravinám, které se v EU prodávají, důvěřovat, jelikož se tu dbá na to, aby splňovaly nejvyšší požadavky na bezpečnost.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.