Příběh nelegálních bouráren nekončí. Další byla odhalena na Jablonecku

Příběh nelegálních bouráren nekončí. Další byla odhalena na Jablonecku

14.01.2020 Jana Čiháková

Veterináři odhalili v okrese Jablonec nad Nisou neschválená a nezkolaudovaná jatka. Zajistili na nich 307 kilogramů hovězího masa.

Provozovateli hrozí milionová pokuta, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Loni veterináři odhalili několik nelegálních "bouráren" a porážek.

Jatka podle mluvčího neoprávněně uváděla mleté a dělené hovězí maso na trh. "Při provedené kontrole tohoto provozu bylo zajištěno 307 kilogramů hovězího masa, které bylo na místě znehodnoceno barvou, a veterinární inspektoři nařídili jeho neškodnou likvidaci v asanačním podniku," dodal mluvčí.

Loni na podzim veterináři přišli na dva případy nelegální porážky a prodeje masa v jižních Čechách. Na Strakonicku se v budově zemědělského družstva nelegálně porážela prasata, na Písecku se pak prodávalo hovězí maso z domácí porážky. Za porušení zákona hrozí i těmto provozovatelům milionová pokuta za neschválenou porážku, za prodej masa z domácí porážky pak 20 000 korun. Dvěma nelegálním bourárnám, které na konci loňské zimy odhalili veterináři v Praze, pak uložila správa půlmilionovou pokutu.

Nelegální bourárny vyvolaly loni i mezinárodní ohlas

Informaci o jedné z nich využil v březnové argumentaci také polský ministr zemědělství Jan Krzyszof Ardanowski, podle kterého to, že se v ČR nacházejí nelegální sklady s masem, svědčí o tom, jak je český dozor "schopný". 

České ministerstvo zemědělství tehdy zareagovalo replikou, že Ardanowski se snaží odvrátit pozornost od systémového problému se selháním veterinárního dozoru v Polsku. Tehdy se totiž řešila mimořádná veterinární opatření, která platila do konce loňského března. Spustil je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.