Potravinářská komora je znepokojena „solnou aférou“ v Polsku

Potravinářská komora je znepokojena „solnou aférou“ v Polsku

05.03.2012 PK ČR

Informace o dlouholetém používání posypové soli při výrobě polských potravin, které proběhly v médiích, vyvolávají oprávněné a zásadní pochyby o bezpečnosti polských potravin. Situace je o to závažnější, že o využívání posypové soli v potravinářském průmyslu v Polsku informovala média již v průběhu minulého týdne. Dosud neexistuje oficiální vyjádření polské strany, ani seznam výrobců, kteří posypovou sůl ve výrobě využívali.

Vzhledem k tomu, že dle informací polských médií tuto technickou sůl využívalo široké spektrum podniků, mlékárnami počínaje, přes masokombináty až po výrobce pečiva. Existují obavy, že takto kontaminované výrobky byly dováženy i na český trh. Naprosto zásadním požadavkem by tedy mělo být zveřejnění seznamu producentů a tím pádem identifikace eventuálních dovozů do ČR.

V této souvislosti Potravinářská komora opakovaně upozorňuje na rizika plynoucí z nákupu zahraničních potravinářských výrobků, což se polskou „solnou aférou“ opět potvrzuje. Spotřebitelé by měli dávat přednost českým výrobkům od renomovaných výrobců namísto výrobků dovozových s nejistým důvodem a jak vidno i s možným velkým zdravotním rizikem.

Potravinářská komora ČR zároveň v této souvislosti vyzývá příslušné dozorové orgány k okamžité a intenzivní kontrole potravinářských výrobků dovezených z Polska. Zároveň apeluje na státní orgány, aby v případě nezveřejnění jasného stanoviska a seznamu postižených výrobců polskou stranou reagovali na tuto skutečnost okamžitým zastavením dovozů polských potravin do ČR, protože je zde zjevné zdravotní riziko pro české spotřebitele. Nákupům polských surovin by se měli vyhnout i čeští zpracovatelé.

 

 


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.