Podravka vyhrála spor o napodobování obalů výrobkem Kucharek

Podravka vyhrála spor o napodobování obalů výrobkem Kucharek

20.05.2014 ČTK

Soud rozhodl o povinnosti stažení výrobků z trhu do 30 dnů.

Mezinárodní potravinářská společnost Podravka vyhrála soudní spor o porušování práv k ochranné známce a o nekalé soutěži se společností Pěkný-Unimex se sídlem v Praze, která patří do skupiny polského výrobce potravin Prymat. Předmětem sporu bylo napodobování designu obalů kořenících směsí PODRAVKA polským výrobcem Kucharek, které dodává na český trh Pěkný-Unimex. ČTK to dnes sdělil Josef Brabec, mediální zástupce Podravky, která má dceřinou společnost Podravka-Lagris v Dolní Lhotě u Luhačovic na Zlínsku. 
    Podle společnosti Podravka Městský soud v Praze a následně i odvolací Vrchní soud v Praze rozhodly, že design produktu Kucharek ve všech formátech napodobuje balení univerzální kořenící směsi PODRAVKA, a tímto jednáním společnost PODRAVKA dlouhodobě poškozuje.
    "Rozsudek je již pravomocný a distributorovi, firmě Pěkný-Unimex, uložil nedodávat přísady do jídel Kucharek na trh v České republice v obalech v barevném a grafickém provedení v modré barvě s prvky snadno zaměnitelnými s ochrannými známkami PODRAVKY. Současně soud uložil, aby takto balené polské přísady do jídel Kucharek byly do třiceti dnů od doručení rozhodnutí vrchního soudu staženy z českého trhu," uvedl Brabec. 
    "Městský soud v Praze bude navíc v příštích měsících rozhodovat o přiměřeném zadostiučinění, které má distributor polského produktu, Pěkný-Unimex PODRAVCE zaplatit," uvedl Dalibor Kezele, ředitel dceřiné společnosti Podravka-Lagris. "Vývoj obalů a reklama nás stojí nemalé finanční prostředky, proto musíme svá nehmotná práva důsledně chránit," podotkl ředitel. 


    S rozhodnutím soudu ohledně ochranné známky a nekalé soutěži společnost Pěkný-Unimex nesouhlasí. "Výrobek KUCHAREK a výrobek PODRAVKA jsou na trhu v České republice vedle sebe minimálně od roku 2007 a zatím nebyl na straně spotřebitelů zaznamenán jediný případ jejich záměny. Obaly obou výrobků jsou natolik odlišné, že k takové záměně ani dojít nemůže. Po obdržení písemného vyhotovení rozsudku Vrchního soudu v Praze proto pečlivě zvážíme podání dovolání k Nejvyššímu soudu ČR," řekl dnes ČTK advokát Lukáš Lorenc, který zastupuje společnost Pěkný-Unimex. Rozhodnutí soudu podle něj není dosud pravomocné, nebylo doručeno v písemné podobě. 
    Napodobeniny designu obalů PODRAVKY se na českém i na dalších trzích objevily podle Podravky před několika lety. Polský výrobce ani jeho český distributor údajně nereagovali na návrhy na smírné řešení a stažení svého výrobku z trhu, a proto spor skončil u soudu.
    K napodobování obalu koření PODRAVKA dochází podle ředitele v Česku i zahraničí. "V minulosti jsme například v České republice zaznamenali případ, kdy si jedna brněnská firma nechala vyrobit obaly s označením PODRAVKA a do nich pak balila vlastní sušenou zeleninovou směs. Tuto věc pak musely řešit orgány činné v trestním řízení," poznamenal Kezele. 
    PODRAVKA působí v potravinářském průmyslu v jihovýchodní, střední a východní Evropě, má centrálu v chorvatské Koprivnici a pobočky v 17 zemích v Evropě, Austrálii a Americe. Zaměřuje se na výrobu potravin, nápojů a farmaceutických produktů. V roce 2002 se stala součástí skupiny firma Lagris ze Zlínska, která na trh dodává luštěniny, těstoviny či směsi na přípravu bramborových příloh, změnila svůj název na Podravka-Lagris.


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.