recepty  

Pavlova

Pavlova

29.04.2015 Mgr. Kateřina Kmecová

Tento slavností dort oplývá křehkou krásou baletek a stane se ozdobou každé oslavy.

Doba přípravy: 30 minut (+ 2 hodiny pečení, chladnutí)

Ingredience: 4 bílky, 200 g cukru krupice, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky bílého vinného octa, 250 ml smetany ke šlehání, směsi ovoce podle chuti

Postup: Troubu předehřejeme na 150 °C. Bílky ušleháme při pomalých otáčkách na sníh. Postupně přisypeme cukr a vyšleháme na velmi tuhý sníh. Přidáme vanilkový extrakt, škrob a ocet a zlehka promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem, na který si například podle talíře nakresleme kruh o průměru asi 20 cm. Na papír naneseme hmotu, kterou podle nakreslené šablony vytvarujeme do kruhu. Ve středu pomocí lžíce vytvoříme menší prohlubeň, na které bude držet šlehačka a ovoce. Teplotu snížíme na 130 °C a pečeme 80 minut. Poté troubu vypneme a dort v ní necháme zcela vychladnout. Vyšleháme šlehačku, kterou dort nazdobíme, navrch poklademe vybraným ovocem.


Mohlo by vás zajímat

Veganské raw tzatziki

03.08.2015 | Lehká a lahodná letní pochoutka kombinuje kešu oříšky, okurku i kopr.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.